• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Напрежение между Париж и Вашингтон, след като Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия

Напрежение между Париж и Вашингтон, след като Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия

/КРОСС/ Дипломатическото напрежение между Франция, САЩ и Австралия нарасна след като Париж извика за консултации посланиците си в двете страни. Франция протестира срещу отмяната на сделката за 12 подводници, която Австралия анулира в полза на Пакта за сигурност, сключен с Вашингтон и Лондон.

Френските посланици в Австралия и САЩ се прибраха в Париж, призовани от президента Макрон; решението е исторически прецедент във взаимоотношенията.

Френските власти нарекоха предателство провалената символично важна сделка за 12 подводници, която Австралия отмени в полза на крупен военен проект със САЩ.

Френският посланик в Канбера Жан-Пиер Тебо не сдържа гнева си пред австралийското радио SBS:

„Това беше голяма грешка, много, много лошо отношение към партньорството ни. Не става дума просто за договор, а за партньорство, основано на доверие, взаимно разбирателство и искреност".

Дипломатът твърди, че отмяната на сделката е била подготвяна от месеци, без Париж да е предупреден за това.

„Не виждаме как можем занапред да имаме доверие в Австралия", заяви държавният секретар Клеман Бон, а снощи външният министър Жан-Ив льо Дриан определи решението като „нож в гърба" на Франция.

Строителството на подводниците трябваше да донесе 56 милиарда евро и да даде работа на поне 1000 души.

Синдикат от засегнатата компания „Навал груп" обяви, че първа грижа ще бъде съдбата на работниците, обвързани с договора. Тепърва ще се преговаря за размера на обезщетенията, които Австралия трябва да плати.
Съединените щати смятат Франция за "жизненоважен партньор" и са в близък контакт с нея в светлината на отзоваването на френския посланик от Вашингтон за консултации. Това заяви в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. По думите му американската страна очаква да продължи да обсъжда ситуацията в отношенията с Париж на високо ниво, включително в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Според отбранителния пакт Австралия ще получи технологии за построяването на подводници с ядрени реактори. Споразумението е опит трите страни да се противопоставят на влиянието на Китай. То разгневи обаче и Франция, защото доведе до отмяната на сделката между Париж и Канбера.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Kойто вади нож, от нож умира. Та те така.

18.09.2021 21:59:42

Анонимен

Кой отмени сделката с двата вертолетоносача за Русия?

18.09.2021 21:28:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.