• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Азербайджан преобразява регионалната геополитика

Азербайджан преобразява регионалната геополитика

/КРОСС/ На 10 ноември 2020 г.Армения и Азербайджан подписаха мирно споразумение, което сложи край на шестседмичната война. Сделката идва след постиженията на Азербайджан и в изпълнение на Резолюции 822, 853, 874 и 884 на Съвета за сигурност на ООН за освобождаването на териториите, окупирани от арменските сили. В Азербайджан серия от реципрочни причинно-следствени явления, последвани от засилено взаимодействие между икономика-отбрана-дипломация-икономика, доведе до подобрение. В Армения наблюдаваме точно обратното: през последните 30 години мечтата за легитимиране на окупацията доведе до порочен кръг. Докато по-рано Армения бе изключена от мащабните транспортни и логистични проекти поради продължаващата политика на окупация, то сега Ереван бе принуден да капитулира. Като логичен завършек Армения се превърна в чуждо тяло в региона. Отварящата се топла връзка между западни райони на Азербайджан и ексклав на Азербайджан Нахчыван, който граничи с Турция, ще създаде пряк път между Средиземноморския басейн и Каспийския басейн. На свой ред Турция планира да изгради нова железопътна връзка с Нахчыван. След подписването на примирието между Армения и Азербайджан е налице нова геополитическа конфигурация в Южен Кавказ с участието на Русия и Турция.

Балансът на силите търпи закономерни промени в Южен Кавказ и региона между Черно море и Каспийско море. Регионалното надмощие на Азербайджан се допълва от въздушни, водни и сухопътни фактори. Освен това с богатото си културно наследство, ангажираност с мултикултурализъм и толерантност, ценности, които са исторически присъщи на начина на живот на азербайджанците, Баку използва успешно подхода на „меката сила". Съвременният Азербайджан е „интелигентна енергия" - комбинация от твърди и меки сили.
С освобождението на територии, окупирани от Армения, Азербайджан възстановява своята териториална цялост, като открива нови перспективи за устойчиво развитие в по-широкия регион. С класирането си на 10-то място от 141 държави по индекса „Дългосрочна правителствена визия", според Доклада за глобалната конкурентоспособност за 2019 г., Азербайджан се радва на възможността за трансформиране на победата в дългосрочна визия. Използването от страна на Армения на конфликта в Нагорни Карабах създаде заплахи за Азербайджан и за целия регион, което възпрепятства устойчивото развитие. След разрешаването му, регионът ще получи нови възможности за развитие. Затвърждавайки позицията си на регионален геостратегически играч, Азербайджан успя да балансира геополитическия пейзаж на региона.

Трансадриатическият газопровод, част от Южния газов коридор, който пренася природен газ от находището Шах Дениз II в Азербайджан към Европа, се очаква да бъде готов до ноември 2020 г. В този контекст Азербайджан - в качеството си на стратегически и икономически важен партньор за Европа - подобрява енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и целите за декарбонизация на ЕС. Преди Южния газов коридор Азербайджан успешно реализира нефтени и газови проекти, които допринесоха значително за енергийната сигурност на Европа, Южен Кавказ, Израел и Турция. Делът на Азербайджан на турския газов пазар се увеличи до една четвърт, Азербайджан доставя до 40% от петролните нужди на Израел, и е инвеститор номер едно в Грузия, Азербайджан е лидер на нефтения и газовия пазар на тази страна. Азербайджан също е сред десетте държави, които осигуряват суров петрол за най-голямата икономика на ЕС - Германия. С решаването на конфликт Азербайджан ще бъде по-активен като надежден партньор за енергийна сигурност в Евразия. Не беше изненадващо как Армения предприе военни провокации срещу Азербайджан, за да възпрепятства няколко от големите проекти за петрол, газ, транспорт и информационни технологии, чиято крайна дестинация е Европа, като по този начин действа против интересите на много държави. От друга страна, през октомври 2020 г. арменската армия изстреля ракети в област Хъзъ в Азербайджан, на 300 километра от зоната на конфликта, като целта е била нефтопроводът Баку-Новоросийск, проект със стратегическо значение за икономическото сътрудничество Азербайджан-Русия. Армения следва принципа „колкото по-зле е за Азербайджан, толкова по-добре за нас", като същевременно вреди на регионалните проекти, преминаващи през Южен Кавказ. Отбранителните сили на Азербайджан са в състояние да неутрализират умишлените опити на Армения за унищожаване на инфраструктурни съоръжения, саботиране на експортни петролопроводи и тръбопроводи с висок капацитет на суров нефт и кондензат. Азербайджан не само възстановява своята териториална цялост, но също така гарантира и сигурността на коридорите Изток-Запад и Север-Юг.

В панелната дискусия на тема „Стратегическа перспектива: Евразия", проведена в рамките на Световния икономически форум, модераторът попита президента на Азербайджан Илхам Алиев : „... Като президент на Азербайджан, на кого се обаждате първо - на Москва или Пекин?" Президентът Алиев отговори: „На Баку". Днес Баку, като регионален лидер, определя пейзажа в Южен Кавказ. Азербайджан развали „проклятието на географията", като успешно превърна своя статут на страна без излаз на море в транспортен център в сърцето на Евразия и премахна „проклятието на ресурсите", като утрои икономиката на страната през последните 15 години. Като разчита на собствените си ресурси сега, Азербайджан успява да се възстанови териториалната цялост въпреки трудната локация. Азербайджан се класира на 5-то място от 141 държави според индикатора „Отзивчивост на правителството на промени" според Доклада за глобалната конкурентоспособност за 2019 г. През 60-те години на миналия век Standard Oil, комунистическата партия и католическата църква бяха смятани за най-добре планираните и управлявани организации: бъдещето се случваше по план. По-късно този подход беше заменен от стратегическо управление. Сега е важно не само да планирате, но и да бъдете пъргави, отзивчиви и адаптивни. Стратегическите пътни карти и гъвкавото управление, въведени от Азербайджан, помогнаха на страната да постигне най-добри резултати сред страните от Каспийско море и Южен Кавказ, според оценката в Доклада за устойчиво развитие за 2020 г., документ, измерващ ангажираността на 166 държави към целите за устойчиво развитие (ЦУР), приети от ООН.

Ръководен от рационален модел за избор, Илхам Алиев успява правилно да определи приоритетите на страната в съответствие с интересите на Азербайджан и да заложи на тяхната рационална последователност. Въпреки пандемията от COVİD-19, ниските цени на петрола, сушата и арменската военна провокация, Азербайджан даде блестящ пример за управление на кризи през 2020 г. Дискурсът за управление на кризи „Заедно сме по-силни", използван от президента Алиев, беше основен в усилията на Азербайджан за справяне с кризите на COVIV-19. Друг лозунг „Карабах е Азербайджан!" повиши мотивацията за освобождаване на окупираните територии. Като предвидим и надежден партньор, Азербайджан пренарежда политическата карта на региона в името на мира и достойнството, както и устойчивото развитие на Южен Кавказ, на кръстопътя на Пътя на коприната и коридора Север-Юг.

Автор: Проф. д-р Вусал Гасимли, изпълнителен директор на Центъра за икономически реформи и комуникация на Азербайджан

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

НАГОРНИ КАРАБАХ И ЯВОРОВ

Тошко Йорданов/“Студио Хъ“ на „7/8 TV“ направи всичко възможно, за да озапти азербайджанската посланичка, която агресивно шета из нашите медии – с единствената цел да ни внуши, че нейният президент е втори в йерархията на Боговете, веднага след Аллах – тъй че казаното от него за конфликта в Нагорни Карабах е абсолютната истина. Нито един от въпросите/аргументите на Тошко не успя да накърни тази нейна убеденост; за нея френският президент Макрон или вестник „Монд“ просто са източници на фалшиви новини, понеже поставят под съмнение твърденията на подгласника на Аллах. Хареса ми поведението на Тошко – хладно/неотстъпчиво – и нямаше да обърна внимание на дамата, ако тя не беше подметнала и нещо отровно: тук, в България, сме били пристрастни към конфликта в Нагорни Караабах, понеже имало голяма арменска диаспора и се съобразявали с нея – особено сега, в навечерието на изборите. Стана ми жал за женицата. На нея изобщо не й е ясно, какъв свещен сговор има между българи и арменци. Сговор, породен от святото за всички арменци стихотворение на гениалния Яворов, едно уникално проявление на човешкото състрадание – то винаги ще ни подсеща за вечния ни дълг към угнетените. Сговор, поддържан през годините от непресъхващата благодарност на клетото арменско племе, приютено тук след диващините на Геноцида. Това не може да бъде разбрано лесно, още повече, когато дамата смята, че турци и азери са един народ, тя го каза. Но не каза, че в грандоманските ни енергийни проекти все се говори и за азерски газ – тъй че, очевидно е, на кого Властта прави теманета/подкляквания. А иначе, поне за някои благодарни сърца, всичкият газ на азерите няма стойността на едно гениално стихотворение, което завинаги ще пребъдва в душата на цял един народ.

28.11.2020 00:32:19

Юли Минчев

Иван и Меладзе е един и същ тъпунгер, написал пълни безумия по-долу. Азербайджан е дългата ръка на Турция в региона и защитник на американската агресивна политика спрямо Русия, чиято жертва е славният и изстрадал арменски народ. Аман от платени тролове от посолството на Баку у нас. Те купуват всичко наред с парите си от газта и петрола, а в България - продажници бол. Напълно възможно е обаче въпросните Иван и Меладзе да са от азербайджанското посолство у нас, провеждащи дезинформационни мероприятия в тяхна полза. Но ДАНС вместо да действа срещу подобни прояви се превърна в политическата полиция на хунтата.

27.11.2020 18:10:58

Иван

азербайджан е мултикултурна и толерантна държава. но Армения е моноетническа. героят на армения Njde е фашист

25.11.2020 18:42:03

Меладзе

България трябва да подкрепя териториалната цялост на Азербайджан. Азербайджан е важен за Европа по отношение на енергийната и транспортната сигурност. Армения е агресор.

25.11.2020 18:36:26

Анонимен

...не мисля ,че Русия е длъжна да жертва свои сили ….с тази тактика постигна много повече .Нищо не може да оправдае човешките жертви .

25.11.2020 11:20:55

Димитър Симеонов

Българите подкрепят традиционно арменците и ненавиждат всички форми на насилие срещу тях още от времето на турския геноцид в Османската империя, а сега в Нагорни Карабах ги гонят от 126 населени места като хората си изгарят къщите и имуществото в тях. Не прави чест на Русия, че за да свали Пашимян от власт подкрепи агресията на Азербайджан и Турция. И така чрез мироопазващите си сили се настани вече трайно в района...Т.е. интересът клати феса! Но всичко това за сметка на изстрадалия арменски народ.

24.11.2020 17:25:52

Анонимен

Гол да го бара тоя азерски ислямист....

23.11.2020 17:15:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.