• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър

ББР обеща пълно съдействие в предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър

/КРОСС/ Българска банка за развитие ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка, анонсирана от ресорния служебен министър Кирил Петков, съобщиха от банката.

Българска банка за развитие стриктно съблюдава действащата нормативна уредба, се казва в позицията на банката.

Ето и пълния текст на позицията на ББР, изпратена до медиите.

"Българска банка за развитие осъществява дейността си в съответствие със Закона за ББР и Устава на ББР, както и извършва дейности, предвидени в чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за кредитните институции, съгласно издаден от Българската народна банка пълен банков лиценз. Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната й функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП).
Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи. Към края на м. март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива - рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.
ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си. Банката не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели "

През почивните дни принципалът на банката - министър Кирил Петков анонсира, че ще бъде създадена специална комисия, която да установи защо близо един милиард кредити са предоставени на осем компании, четири от които вероятно свързани с Делян Пеевски.

В съобщението си банката не споменава конкретните аргументи, но изтъква, че е с най-висока капиталово адекватност в страната - 38 на сто и с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива - рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

Банката многократно е критикувана, че не изпълнява основната си функция, а именно да подпомага малкия и среден бизнес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.