• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни

Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни

/КРОСС/ Събитието се проведе днес на откритата сцена на театър "Сълза и смях" в столицата, а сред специалните гости бе и проф. д. ик. н. Стоян Денчев, почетен председател на СНЧ, съобщава БНТ.

Конгресът бе открит по традиция с кратко слово от най-възрастния делегат - Михаил Цонев от Благоевград.

Министър Банов приветства делегатите на Конгреса и прочете поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

"В днешно време, когато повече от всякога обществото ни има нужда от единство и разбирателство, няма как да не обърнем поглед към българското читалище. Бих искал да изразя моето дълбоко уважение и признателност към неуморния Ви труд, благодарение на който съхранявате читалищната идея. Поздравявам Ви за огромното родолюбие и ентусиазма. За българското правителство подкрепата за културата е национален приоритет. Въпреки голямото изпитание на пандемията, на вниманието ни продължава да бъде и развитието на българските читалища", гласеше част от поздравителния адрес на министър-председателя.

От своя страна министър Банов сподели, че за годините, в които участва в управлението на страната, не е променил ценностната си система, но отношението му към българските читалища и работещите в тях се е променило в посока на още по-ясното и дълбоко осъзнаване на тяхната водеща роля като културна ценност на страната ни.

В приветствието си към делегатите и гостите на Конгреса, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов изтъкна, че за първи път от много години насам читалищата имат не само съмишленик, а истински съидейник в лицето на министър Боил Банов. Д-р Дойнов го определи като човек, който мисли бързо и дава решения. "Особено от януари т.г. досега смея да кажа, че работим почти всеки ден заедно", посочи д-р Дойнов. По думите му министър Банов с толерантност, респект и разбиране успява да реши всеки въпрос.

„Читалищата получиха един подарък - този подарък е това, че субсидията по време на извънредното положение остана в размера на читалищата за тяхно ползване. Искам да Ви кажа, че това се дължи изключително и само на министъра на културата", категоричен бе още председателят на СНЧ.

В края на първата, официална част на Конгреса, министър Банов връчи и наградите "Златен век" и грамоти на заслужили читалищни деятели. Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда по повод 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година церемонията по официалното обявяване на наградите бе отложена във връзка със ситуацията с пандемията от COVID-19. Конгресът преминава при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с ограничението на разпространението на новия вирус.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.