• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Антоанета Барес: По време на моя мандат в НКИЗ винаги съм работила за това младите специалисти да се реализират

Антоанета Барес: По време на моя мандат в НКИЗ винаги съм работила за това младите специалисти да се реализират

/КРОСС/ Благодарение на екипа на НКИЗ и на инвеститорите, държавните индустриални зони станаха модерни паркове, които отговарят на световните стандарти

„37 инвестиционни проекта, реализирани в Индустриален парк София-Божурище, над 543 милиона лева инвестиции и над 1800 новоразкрити работни места. Това накратко постигнахме с екипа на Национална компания индустриални зони в последните години по време на моя мандат“, казва д-р Антоанета Барес, досегашен изпълнителен директор на държавната компания. Според нея успехът, който има дружеството, е резултат от усърдната съвместна работа и с инвеститорите, избрали да реализират своите проекти в индустриалните паркове от портфолиото на компанията. „Искам да изразя своята най-искрена благодарност на хората от бизнеса, които избраха да са наши партньори тук в България, въпреки трудната икономическа обстановка. Благодаря за подкрепата и продуктивното ни сътрудничество, заради което успяхме да направим държавните индустриални зони модерни паркове, отговарящи на най-високите международни стандарти. По този начин в последните години те се превърнаха във важен инструмент за привличане на инвестиции, които работят за преодоляване на дисбаланса на регионите“, категорична е д-р Барес.

Само през 2021 г., която премина под знака на пандемията,  бяха направени шест първи копки в Индустриален парк София-Божурище. От началото на 2022 г. пък две фирми стартираха свои нови проекти – разширението на датската компания ЮСК, най-големият инвеститор в зоната край София, и на Мултивак, един от водещите световни доставчици на опаковки за всички видове хранителни, биологични и медицински продукти. „Важно е да отбележа, че проектът на ЮСК беше реализиран на територия от 300 дка и той беше първият в така наречената втора част на индустриалния ни парк. Благодарение именно на него успяхме да дадем началото на много нови проекти в тази част на зоната, което способства за привличане на още 18 нови инвеститори“, казва Антоанета Барес. Първаночалната инвестиция на ЮСК е за 100 млн.евро, а разширението- за 12 млн.евро.

Г-жа Барес отбелязва, че миналата година приключи успешно пореден етап от изграждане на близо три километра техническа инфраструктура на територията на Индустриален парк София- Божурище. Същата включва питейно-битов и противопожарен водопровод, дъждовна и битова канализация, тръбни трасета за електрическа мрежа, улично осветление, мрежа за телекомуникации и разпределителен газопровод. През 2020 година НКИЗ продаде терен в Божурище на ЕСО, които изграждат подстанция, която ще осигури допълнителни мощности за предприятията, които оперират там. „По този начин ще създадем по-благоприятни условия за нашите инвеститори.  Инфраструктурната обезпеченост винаги е била приоритет за мен“, казва Антоанета Барес.

 „По време на моя мандат в НКИЗ винаги съм работила за това младите специалисти да се реализират в България. Точно заради това по моя инициатива беше създаден проектът за кариерно развитие Fast Tracking Success, който се надявам да се развива и занапред, тъй като е полезен за младите хора, които завършват своето висше или професионално средно образование“, казва д-р Барес. Програмата дава възможност на студентите да намерят работа в компаниите, които реализират своите проекти в индустриалните паркове на НКИЗ и да видят как работи реалния бизнес. От друга страна Fast Tracking Success помага фирмите в зоните на държавното предприятие да намерят висококвалифицираните кадри, които търсят. В рамките на инициативата са подписани 12 меморандума за сътрудничество с висши и средни учебни заведения, сред които Софийски университет "Св. Климент Охридски", УНСС, Нов български университет, Технически университет в София и други. „Според мен е важно да подадем ръка на младите и квалифицирани кадри, да им помогнем за тяхното кариерно ориентиране още докато са на студентската скамейка. Защото това е една от предпоставките за икономическото развитие на страната“, категорична е д-р Барес. Според нея тази програма успешно работи, за да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти – недостига на качествени специалисти. Инициативата „Fast Tracking Success“ на НКИЗ неслучайно се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г., организиран от Европейската комисия. Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия. В рамките на кариерната инициатива д-р Антоанета Барес беше  отличена и с почетен плакет за изключителни заслуги към Висшето училище по телекомуникации и пощи миналата година.

„През последните години НКИЗ има все по-сериозна необходимост от разширяване на портфолиото си с нови локации и възможности за индустриални терени, които да се предлагат на потенциални инвеститори. Искрено се надявам това да се случи“, казва в заключение Антоанета Барес.

След приемането на Закона за индустриалните паркове, НКИЗ регистрира 6 индустриални парка в страната – Индустриален парк Плевен-телиш, Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк Видин, Индустриален парк Карлово, Индустриален парк Суворово-Варна запад, Високотехнологичен производствен парк – Симитли.

Следва да се отбележи, че финансовите резултати на дружеството през последните 5 години бележат ръст, като след отрицателния такъв за 2017 г. следващите години той е неизменно положителен и бележи сериозен ръст независимо от  последвалите строги мерки за ограничение разпространението на COVID – 19 .

През 2018 година ръководството си постави за цел да увеличи обема на продажбите, както и отдаването под наем на земи и терени в изграждащите се икономически и индустриални зони, собственост на Дружеството. От съществено значение за Дружеството бе продължаващото изграждане на инфраструктурата в Икономическа зона София – Божурище. Продажбите достигнаха 8 585 хил. лв. В изпълнение на поставените задачи на ръководството през 2018 г., дружеството приключи с положителен финансов резултат в размер на 3 912 405.82 лв.

Първите месеци на 2019 година потвърдиха положителната насока за развитие на дейността, като продължаваше тенденцията за реализация на приходи от продажба на урегулирани имоти и парцели в Икономическа зона София – Божурище. През 2019 година се увеличи обема на продажбите, като и отдаването под наем на земи и терени в изграждащите се икономически и индустриални зони, собственост на Дружеството. Продажбите достигнаха рекордните 21 034 хил. лв., като резултатът от дейността на Дружеството за 2019 година е в размер на 10 104 496.83 лв.

Резултатът от дейността на Дружеството за 2020 година е също положителен и е  отчетена  текуща печалба в размер на 2 157 635,79 лв. Независимо от ограниченията и строги мерки за разпространението на COVID – 19 и въведения пореден „локдаун“ продажбите достигат 5 915 хил. лв.

През 2021 г., въпреки продължаващите негативни икономически тенденции в страната, извършените продажби достигнаха 6 861 хил. лв. , а очаквания финансов резултат е над 1 630 хил. лв. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.