• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Как да удължим живота на батерията на смартфоните

Как да удължим живота на батерията на смартфоните

/КРОСС/ Батериите буквално дават живот на техниката и са неизменна част от бита ни. Когато става дума за мобилния телефон например, е важно да можем да разчитаме на устройството си по всяко време и да не се налага да носим зарядното в себе си.

Производителите предприемат редица мерки в тази насока, като например Nokia X30 5G издържа до два дни, има 800 цикъла зареждане, както и опция за 33W бързо зареждане. Сега компанията зад телефоните Nokia, финландската HMD Global, споделя и няколко полезни съвета за удължаване живота на батерията.

Не зареждайте до 100%

Зареждането на телефона винаги на 100% със зарядно устройство с високо напрежение може да се отрази негативно на батерията на телефона. Дръпването на щепсела при 80-90% е по-добър вариант, а в идеалния случай винаги трябва да я поддържате заредена между 30 и 80 процента. Това ще увеличи продължителността на живота ѝ в дългосрочен план.

Изключете идентификацията на местоположението

В телефоните с Android можете да изключите напълно местоположението/GPS или да блокирате проследяването на местоположението ви от определени приложения. Това става, като влезете в Настройки > Приложения, за да проверите кои приложения използват местоположението ви и да ги изключите.

Пазете телефона от екстремни температури

Екстремно ниските температури могат да изтощят батерията на телефона по-бързо. Поддържането на телефона на стайна температура, когато това е възможно, ще гарантира, че батерията ще издържи възможно най-дълго.

Зареждайте през деня

Ако искате да запазите батерията на телефона си здрава, зареждайте я през деня, а не през нощта. Когато телефонът е оставен включен твърде дълго, батерията ще започне да се изтощава отново. Ако нивото на зареждане падне под дадения праг, определен от производителя, при включване ще се зареди отново веднага. В крайна сметка това може да ускори разграждането на батерията и да се окаже, че телефонът ви стига до 0% по-бързо, отколкото когато сте го купили. Ако все пак е неизбежно да заредите през нощта, уверете се, че устройството не е покрито, например под възглавница, тъй като това може да доведе до прегряване на батерията, което също ще влоши работата ѝ с течение на времето.

Използвайте режимите

Съществуват различни настройки и режими, създадени да ви помогнат да пестите батерията на устройствата с Android:

- Adaptive battery ограничава захранването за рядко използвани приложения.

- Battery Saver автоматично ограничава дейностите, консумиращи енергия, за да пести енергия. Можете да изберете да оптимизирате определени настройки, като например автоматична синхронизация.

- Super Battery Saver е за още по-голямо удължаване на живота на батерията - можете дори да изберете къде точно се прави икономията на енергия, така че все още да имате достъп до необходимите ключови функции.

- Включването на Dark mode на телефона също може да удължи живота на батерията през целия ден, тъй като е необходима по-малко енергия за поддържане на яркия дисплей на телефона. За да активирате този режим, влезте в Настройки > Дисплей.

Инсталирайте ъпдейтите

Инсталирането на редовните актуализации на Android може да помогне за отстраняване на проблеми с изтощаването на батерията. Понякога софтуерни грешки могат да причинят ненужното ѝ натоварване. Когато това се случи, разработчиците пускат корекции на тези проблеми чрез актуализации на операционната система. Поддържайки телефона си в актуално състояние, винаги ще разполагате с най-новите поправки на грешки, подобрения в режима на работа на батерията, както и на производителността.

Следете състоянието на батерията

Приложението My Device в актуалните модели Nokia е универсално средство за проверка на състоянието на телефона. Опростената диагностика включва състоянието на батерията, мястото за съхранение, температурата на устройството и използването на данни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.