• 11 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.8919
 •  GBP / BGN 2.3125
 •  CHF / BGN 2.0138
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

АЦБ е с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г.

АЦБ е с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г.

/КРОСС/  Английската централна банка изпълни заканите си и обяви най-голямото повишение на лихвите от 27 години насам от 50 базисни пункта, съобщават в сайта на ведомството. Това е най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г. Освен това АЦБ предупреди, че Великобритания се насочва към повече от година в рецесия под тежестта на ускоряващата се инфлация, съобщава. Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация.

Увеличението с половин процентен пункт до 1,75% беше подкрепено от осем от деветимата членове на Комисията по парична политика към банката, като освен това обещаха да предприемат действия отново в бъдеще, ако е нужно. Само един от банкерите е искал ръст от 25 базисни пункта.

Ходът отговаря на очакванията на пазарите и анализаторите, които се бяха подготвили за двойно по-голям ръст на лихвите спрямо досегашните действия на банката, в опит да се контролира най-високата от 40 години инфлация в страната.

"Инфлационният натиск в Обединото кралство и в останалата част от Европа нарасна значително от заседанието и последния доклад за паричната политика на комисията от май", посочва регулаторът в своето изявление. Храни, горива и битови сметки качиха инфлацията във Великобритания до 40-годишен връх.

АЦБ също увеличи своите инфлационни прогнози спрямо тези от май. Очакванията са инфлацията да се ускори от 9,4% през юни до 13,3% през октомври 2022 г. Досега очакванията бяха през октомври инфлацията да достигне малко над 11%. Освен това на фона на повишението в цените на природния газ се предвижда, че тя ще остане висока и през по-голямата част от 2023 г., преди да се върне към целевото равнище от 2% през следващите две години. Това би задълбочило кризата с цената на живота, която понижава реалните разполагаеми доходи на домакинствата най-рязко от 60 години насам.

Повишението с половин процентен пункт означава, че централните банкери - ръководени от гуверньора Андрю Бейли - слагат край на ерата на евтините пари и целят да са в крак с глобалната вълна на затягане на паричната политика.

Ключова секция от британската крива на доходността се обърна след решението. Това е знак, че инвеститорите са разтревожени от икономическо забавяне. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи под тази на 2-годишните книжа за пръв път от 2019 г.

"Ръстът на британската икономика се забавя. Скорошното поскъпване в цената на газа доведе до още едно значително влошаване на перспективите за активността в кралството и останалата част на Европа. Очакванията са Великобритания да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година", предупреждават от АЦБ.
Прогнозите на АЦБ, базирани на очакванията средните сметки за енергия да нараснат със 75% до около 3500 лири (4240 долара) през октомври, акцентира на големите предизвикателства пред наследника на Борис Джонсън.

АЦБ беше първата голяма централна банка, повишила лихвените проценти след пандемията и го правеше на всяко заседание от декември насам, досега тя се придържаше към по-малки, по-обичайни увеличения. Към момента финансовата институция е одобрила 5 лихвени повишения в общ размер от 125 базисни пункта. За сравнение - досега Федералният резерв на САЩ е повишил лихвите с 225 базисни пункта, а Австралийската централна банка - със 175 базисни пункта. Федералният резерв на САЩ атакува инфлацията с най-голямото вдигане на лихвата от 30 години.

На последните си две заседания Фед предприе стъпки от по 75 базисни пункта, а Европейската централна банка изненада пазарите в края на юли и вместо да одобри предварително обявените 25 базисни пункта ръст, пристъпи към половин процентен пункт. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.