• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Мистерията с тайнствените монолити

Мистерията с тайнствените монолити

/КРОСС/ Нов мистериозен монолит, трети поред след подобни в Юта и Румъния, се появи на планетата. Този път той е в Калифорния, на върха на планината Пайн, съобщава "Гардиан".

Това се случва само седмица след като подобен обект се появи в пустинята Юта, разпалвайки въображението на хората по света, преди да бъде премахнат тайно от туристически служители с цел опазване на околностите от тълпи.

Медиите в близкия град Атаксадеро, на централното крайбрежие на Калифорния, съобщиха за новия монолит, след което десетки туристи се стекоха, за видят тайнствения обект.

Тристранният обелиск е направен от неръждаема стомана, висок е повече от 3 метра и е широк 45 сантиметра. Обектът е заварен на всеки ъгъл с нитове, прикрепящи страничните панели към вероятно стоманена рамка вътре.

"За разлика от събрата си от Юта, който беше здраво монтиран в скалите, където беше открит, монолитът от Аскадеро е малко разклатен и е възможно да бъде изваден", пише вестник "Аскадеро Нюз".

Монолитът в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи на биолозите от дивата природа да преброяват овцете от въздуха. Лъскавият триъгълен стълб, който излизаше на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта и очевидно изработен от неръждаема стомана, бързо привлече стотици любопитни зрители към своето местоположение, а славата му се разпространи по целия свят.

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея". Други отбелязаха откритието му като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция. „Това е бутон за „изтриване" на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?" пошегува се потребител на Инстаграм. Някои наблюдатели забелязаха прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г.

Създателят му остава загадка, макар и обект на много спекулации. Както и самоличността на премахналите го, след като очевидци заснеха миналия петък вечерта група от четирима мъже, които според съобщенията са "тръгнали с парчета от него", като един от тях е казал: "Не оставяйте следи", според "Ню Йорк Таймс".

Монолитът от Аскадеро не е първото копие на оригинала в Юта. На фона на нарастващото международно внимание към мистерията, подобна структура се появи и в планините на Румъния. Изображения на четириметровия метален предмет бяха публикувани за първи път миналата седмица от местните новинарски агенции в района на Нямц. Но подобно на първообраза си, и този тайнствен монолит изчезна на 30 ноември, също толкова мистериозно, колкото се появи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.