• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

/КРОСС/ Федералната авиационна агенция на САЩ внесе уточнение в определението за астронавт. Към него вече е добавено изискването въпросният човек да е част от управляващ екипаж на космически кораб или да има принос в сигурността на полетите.

Това е първата промяна в дефиницията за астронавт от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 г.

Оказва се, че новите изисквания са поставени в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на космоса. Това стана на 20 юли, когато най-богатият мъж на планетата, брат му - Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия полетяха до границата на космока - на 80 км над земната повърхност. След продължилия едва 10:22 мин. полет всички бяха титуловани астронавти, като г-жа Фънк бе определена за най-възрастния астронавт, а Дамен - като човека, подобрил рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Всъщност, според новото определение участващите в частни полети трябва да достигнат въпросната граница от 80 км над Земята, но и по време на полета да извършат дейности, които имат значение за обществената сигурност или за сигурността на пилотираните полети.

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент и също милиардер Ричард Брансън.

Последният и петима негови спътници на 11 юли достигнаха до 86 км височина с кораба Vіrgіn Gаlасtіс нaд пycтинятa в Hю Meĸcиĸo. Корабът бе изведен нагоре cъc cпeциaлнo пpoeĸтиpaн caмoлeт.

Именно второто условия ще стане причина и Безос, и Брансън, и техните спътници да не бъдат признати за астронавти от Федералната авиационна агенция на САЩ. Най-точното определение за тях е космически туристи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правилно, те са космически багаж.

27.07.2021 20:51:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.