• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

БХРА: Зимният сезон приключва на 19 януари с новата заповед на здравния министър

БХРА: Зимният сезон приключва на 19 януари с новата заповед на здравния министър

/КРОСС/ Зимният сезон ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона. Това са категорични Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Недоумяваме каква е причината да има разлика между гражданите със зелен сертификат от ЕС и хората, които имат поставена ваксина, често дори 3-4 дози и/или са направили PCR и той е отрицателен, коментира зам.-председателят на БХРА и председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те регионални организации на БХРА в страната.

Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, обясни Бистрин. И допълни, че освен това загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проекто заповедта засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, ако подобна здравна заповед влезе в сила, обясни Беляков. И допълни, че освен стойността на самата нощувка, трябва да се има предвид, че покрай нея се реализират съвкупност от съпътстващи услуги, които допринасят за издръжката и прехраната на много други малки и средни бизнеси.

Вирусът вече е в България, той не спазва границите, а подобна мярка за затваряне на границите за определени националности туристи би била разбираема единствено, ако тук сме напълно безопасна зона и се притесняваме да не бъде внесен тепърва.

Трябва щетите и негативите от всяко такова действие да бъдат разглеждани от всички възможни посоки, защото виждаме, че туризмът се сочи като черната овца на пандемията и обществото, а ние даваме всичко от себе си и плащаме чинно и редовно данъците си, заплати, осигуровки, кредити и накрая се надяваме да останат и пет лева печалба, коeто в повече случаи напоследък и не се случва, допълни Беляков.

Явно промяната все още не е настъпила в долните чиновнически етажи, които оформят правителствената политика. За пореден път настояваме преди да бъдат издавани здравни заповеди, които засягат туристическия сектор, те да бъдат обсъждани предварително с туристическия бизнес и да не влизат в сила от днес за утре, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Калоян

Дано здравното министерство да прояви разбиране и да не налага такива ограничения, които ще спрат работата на най-добрите ни и големи зимни курорти у нас - Банско и Боровец!

17.01.2022 11:43:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.