• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен

Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен

/КРОСС/ Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник и са били продадени онлайн, съобщи БТА като се позова на ДПА.

Властите са претърсили аптеката в Мюнхен и няколко жилища в петък. Жена и още един заподозрян са били задържани, съобщиха в събота следователи от Баварското централно бюро за борба с измамите и корупцията в системата на здравеопазването (ZKG).

Твърди се, че фалшивите кодове са били пуснати в продажба в германоезичен онлайн форум за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро.

Смята се, че само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 сертификата.

По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна-членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от сертификатите циркулират в Германия.

Не е възможно да се установят имената на купувачите, твърдят официални представители. Засега не е известно дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин.

Твърди се, че фалшификаторите са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен. Самият фармацевт не е заподозрян за участие в схемата, казват следователите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.