• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Как и как да почистите сребърни бижута

Как и как да почистите сребърни бижута

/КРОСС/ Сребърните бижута са много предпочитани накити, заради ниската им цена, красивата визия и разнообразието от оригинален дизайн. Среброто е благороден метал, но за разлика от златото се нуждае от по-внимателни грижи и подход.

Как правилно да почиствате обеци, пръстени и други бижута от сребро:

Кога е време за почистване на среброто - как да разберем
Съществува мит, че среброто не почернява. Всъщност с течение на времето сребърните бижута, подобно на другите, могат да потъмнеят или да избледнеят.

Дори ако накитът е във винтидж стил, с почернено сребро, може да загуби първичната си привлекателност с времето и да се наложи обстойна поддържа.

Ако видите, че бижуто е загубило блясъка си, металът е избледнял и малките драскотини са станали по-забележими, определено е време да почистите среброто. Най-доброто нещо, разбира се, е просто да не чакате това да се случи. За целта, ако почиствате бижутата редовно, веднъж на няколко месеца, те ще съхранят вида си по-дълго.

Кои народни средства са най-ефективни
Народните средства могат да премахнат плаката по декорацията на накитите и да върнат блясъка на среброто. Дори не е нужно да купувате почистващи продукти. Такива ще ги намерите в хладилника, на кухненските рафтове или в банята.

Най-популярният лек е сместа, каша със сода бикарбонат и вода. За целите на почистване на бижутата се събира кашата, върху обикновена мека четка за зъби и среброто се полира. Може също да полирате бижутата със суха сода и с помощта на мека кърпа. Важно е: този метод да се прилага, само при сребърни бижута без камъни.

Идеално гладките сребърни пръстени се почистват с обикновен гланц. Мазнините в състава им не само помагат да се отървете от чернотата, но и придават блясък на продуктите. За целта нанасяме гланц за устни, върху пръстена, разтриваме бижуто с памучен тампон, изплакваме с топла вода и готово.

Най-ефектният начин е от сода, фолио и вряща вода. За целта увиваме декорациите във фолио, хвърляме в тенджера и заливаме с чаша вода. Когато водата заври, добавяме една чаена лъжичка сода. Получава се ефектна реакция и бърз резултат.

Разтворът на амоняк е подходящ за почистване на накити с камъни. Достатъчно е да поставете бижутата в малък буркан с капак, да изсипете амоняка, да разклатете и след това да изплакнете и полирайте с кърпа.

Как да съхраним ефекта на среброто, след почистване
Не носете продукта веднага след почистване. По-добре е да го направите, след няколко дни. Така, върху повърхността се образува защитен слой, а декорацията ще запази външния си вид за по-дълго.

За да почиствате бижутата по-рядко, добре е да премахнете среброто, преди всякакви водни процедури, спорт, мокро почистване.

Среброто не обича кремове и парфюми. Ако лосион, парфюм или крем попаднат върху пръстен или гривна, важно е незабавно да избършете бижуто с мека и суха кърпа.

Правилното съхранение също ще помогне за подобряване на външния вид на сребърните бижута. Всяко бижу е най-добре да се съхранява в отделен калъф или торбичка. Колкото по-малко бижутата са в контакт с други сребърни изделия, толкова по-дълго металът запазва своята яркост и блясък.

Как правилно да почиствате сребърни бижута редовно
За целта трябва да полирате бижутата поне веднъж на няколко месеца, тогава почистването ще е много ефективно.

Може да използвате и професионални почистващи продукти от магазините за бижута. Подходящи са за най-различни накити от сребро и бижута в различни метали.

Използвайте народни средства с повишено внимание. Те са ефективни, но не са подходящи за всички накити. Например продуктите с камъни не бива да се чистят със сода.

За почистване може да използвате различни инструменти: специални четки, меки четки за зъби, салфетки.
След почистване продуктът не трябва да се носи веднага. По-добре е да го оставите да престои в кутията за бижута за няколко дни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.