• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 млн. лв. и да помогне на малкия бизнес

Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 млн. лв. и да помогне на малкия бизнес

/КРОСС/ Да спре финансирането на ремонта на площад "Св.Александър Невски" и на Борисовата градина на обща стойност над 40 милиона лева, както и на още "козметични" проекти, призовава гражданската органиация "Спаси София".

Целта е средствата да се насочат само към важни инфраструктурни обекти като доизграждането на бул. "Тодор Каблешков", пробива на бул."Копенхаген", ремонта на булевардите "Сливница", "Цар Борис Трети" и "Рожен". Те са необходими за мобилността и свързаността в града.

Сега е моментът за реформиране на ключови сектори, смята Бонев

Столичната община трябва да предприеме спешни мерки за подпомагане на най-засегнатите от забраните заради здравната криза - това е малкият бизнес, отбелязва Борис Бонев в социалните мрежи.

Сега е моментът да се подготвим и да насочим усилията ни към реформиране на ключови сектори, които да ни направят по-конкурентни в бъдеще. Време е и заедно като общество да търсим решенията на общите ни проблеми, призовава той.

Бонев предлага да се спестят общо 121.92 милиона лева чрез спиране на планирани ремонти и обновяване на паркове, модернизиране на стари метровлакове и други, които не са спешни за момента.

Да се увеличи бюджетът на общинските проектантски звена

Да се увеличат бюджетите на проектантските бюра на общината - "Софияпроект" и "Софпроект" с 3.5 милиона лева. Задачата е техните екипи да поемат планирането на общинските проекти, с което ще се спестят 2.5 милиона лева от плащане на външни проектанти.

Общината да допусне малкия бизнес до обществените поръчки

Да се въведе веднага 10% отстъпка за платени местни данъци и такси до 30 април, както и възможност за разсроченото им плащане на 4 вноски.

Да се освободят от плащане на тротоарно право до края на 2020 г. търговците и ресторантьорския бизнес, както и опрощаване на разходите на наематели на сергии и павилиони, които са спрели дейността си, заради забраните, наложени от извънредното положение.

Да се увеличи бюджета на Общинския гаранционен фонд с 8 милиона лева, за да се въведе нов инструмент за подкрепа на малкия бизнес. Също така опрощаване на наема на общински имоти, които се ползват от хора, чиято дейност е спряна заради забраната на здравния министър.

За включване на малкия бизнес в обществените поръчки, които възлага Столичната община, Борис Бонев предлага да се променят изискванията за участие в тях.

"Трябва да стартира програма за мониторинг на бизнеса в София, за да се установяват навреме променящите се нужди", препоръчва той, като посочва и мерки за подпомагане на туристическия и културния бранш с предоставяне на безплатни общински зали за сценични и визуални изяви.

 

*Снимка: Цветелина Белутова, https://www.dnevnik.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.