• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

КБТБ: Туризмът трябва да намери място в Националния план за възстановяване

КБТБ: Туризмът трябва да намери място в  Националния план за възстановяване

БТА и Конфедерацията на българския туристически бизнес подписаха договор за сътрудничество

/КРОСС/ Конфедерацията на българския туристически бизнес отправи апел и предложение за среща с министър-председателя Стефан Янев, на която да бъде обсъден националният план за възстановяване и устойчивост.
"Бихме искали да поставим въпроса за необходимостта от преразглеждане на националния план за възстановяване и устойчивост. Да се забави колкото е необходимо неговото представяне в Брюксел, но да бъде представен едва тогава, когато туристическият сектор намери своето много ясно, систематично, дефинирано и защитено с конкретни бюджетни разчети място", каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.
Тя даде за пример съседна Гърция и близката по думите й до нас като конкурентоспособност Хърватия.
"Те защитиха туристическия си сектор чрез бюджети в размер на над 2 милиарда евро, в съответните национални планове. Тези средства са насочени не изобщо за възстановяване на всеки или който и да е икономически отрасъл, а на най-засегнатите от ковид кризата, обясни Карастоянова. - Няма никакво съмнение, че туризмът е сред най-засегнатите. Готови сме да предложим всички аргументи, включително да поемем обществена отговорност за необходимостта от забавяне на внасянето на този план, но да осигурим на този бизнес и на икономическото развитие на България възможност наистина да се рестартира."
Изказването на Карастоянова беше направено по време на подписване на договор за сътрудничество между Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и Българската телеграфна агенция (БТА).
"Договорът с БТА е поредното признание за Конфедерацията и смятаме, че с него и с дейността, която ще извършваме заедно, ще достигнем до повече хора, нашите послания ще бъдат по-бързо чути и ще можем да помогнем в тези трудни времена с решения за туристическия бизнес", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и ротационен председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес.
„БТА ще обогати своята емисия с информация от един от най-важните сектори на българската икономика - туризма, с най-представителната организация на туристическия бизнес - КБТБ, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. - Всяка седмица БТА ще получава текст и видео с информация за развитието на туризма и туристическия бранш, анализите, които прави, както конфедерацията, така и нейните отделни членове. От друга страна, с експертите на БТА ще съдействаме на български туристически бизнес да намира най-правилния начин да представя богатата информация. Голямата цел на БТА е със споразумения като това да се превърне в платформа за информацията от българския бизнес от всички браншове към българските медии, към цялото общество, а чрез системната информация ежедневно на английски език - и към чужбина. Искаме чрез БТА всички браншове, които са гръбнак на българската икономика, да имат достъп до обществото. Това ще помага за взимането на решения и на политиците"
"Като част от конфедерацията се чувстваме част от нещо наистина значимо, част от истинския туризъм в България. И можем да ви уверим, че ще направим възможно за нашите членове и за нашите гости да минем напред след тази много опустошителна за всички нас година и пандемия", каза Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.
"През своята 25-годишна история имаме дълга история на сътрудничество с БТА, но да бъдем част от това споразумение, е чест за нас", добави Мая Филипова, изпълнителен секретар на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
"Значимостта на събитийната индустрия е изключително голяма и това да имаме платформа, на която да съобщаваме какво предстои, какви са ежедневните проблеми, каква борба водим, за да можем да привлечем и да осъществяваме събития в България, е от изключително значение", посочи Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро.
"Това споразумение е изключително важно и дава един знак, с който искам да се обърна към министъра на туризма и той да разчита на КБТБ, защото най-големите професионалисти са именно в конфедерацията", изтъкна Георги Николов, председател на Българската туристическа камара.
"С този акт показваме, че имаме желанието за работа. В момента българският туристически бранш има нужда от добре организирана работа - ние в момента това показваме", коментира Иван Тодоров от Българския туристически съюз.
 "За нас подписването на днешното споразумение е един много значим и ценен акт на доверие, защото БТА е символ на доверието, а доверието е най-ценната валута на 21-и век. Когато говорим за достоверна информация, разбира се, първата ни мисъл е именно за обществените медии в България. И своеобразен символ на неутралност, и на достоверност при отразяването и при коментарите за събития от обществения ни живот, както и от международния обмен, разбира се, на първо място е БТА", каза Полина Карастоянова, изрпълнителен директор на Националния борд по туризъм.
Тя добави, че туризмът е сектор, който създава възможност за икономическо развитие, който дава пряко и косвено работа на близо един милион българи, внася над 12 процента от брутния вътрешен продукт, а така също е и най-широката пиар платформа, на която могат да бъдат представени българското природно, културно-историческо богатство и съвременните постижения на днешна България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.