• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Около 30 000 у нас страдат от болестта на Бехтерев

Около 30 000 у нас страдат от болестта на Бехтерев

/КРОСС/ Болестта на Бехтерев и Лупус са автоимунни заболявания. И за двете е важно да бъдат открити навреме.

"Обичайно е забавяне диагнозата при болестта на Бехтерев, но причинате не е в лекарите, а това, че трябва да е напреднало заболяването, за да се диагностицира", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. Румен Стоилов, началник на отделение в Клиника по ревматология в болница „Св. Иван Рилски" и председател на Българското дружество по ревматология.

Той потвърди, че заболяването е тежко и задачата е да се издирват хората, да се поставя диагнозата и да се реимбурсира лечението.

"С НЗОК по този проблем не можем да намерим допирни точки. Ние искаме рано да диагностицираме и да лекуваме болните", допълни специалистът.

Проф. Стоилов заяви още, че COVID пандемията се отразява неблагоприятно на пациентите и при тях има рискове да развият инфекции, най-лошо е прекъсване връзката между лекар и болен, защото поне два пъти в годината те трябва да провеждат контролен преглед.

За болестта лупус медикът информира, че е разнообразно и комплексно заболяване, което може да протича тежко, но за радост е рядко, 5 000 души у нас страдат от него.

Той предупреди, че при него може да има сериозно увреждане на вътрешните органи, а причините за болестта са много, но е правилно страдащите да не се излагат много на слънце, а ако се налага, да използват защитни кремове.

В предаването Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, заяви, че около 30 000 души у нас страдат от болестта на Бехтерев, и то са предимно млади хора, което нарушава качеството им на живот, а за лупус добави, че проблемите с това страдание са много, диагностиката също е трудна, но лекуването е голям проблем, защото липсват медикаменти и трудно се намират в България, а те не се и заплащат от Здравната каса и са прекалено скъпи за пациентите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.