• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Проф. Младенов: Нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

Проф. Младенов: Нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

/КРОСС/ Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

Създаването на една такава болница е тежък технологичен процес, каза в предаването "Преди всички" проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по "Спешна медицина" и участник в обсъждането. Проф. Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда" и автор на книга за изграждането на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива спешни звена - „Пирогов", Трета градска болница и тук-там разхвърляни неонатологии, уточни проф. Младенов. По думите му едва след като се реши коя от двете концепции ще бъде избрана - за реновирането и инженерно-строителното укрепване на съществуващия скелет на сграда, или тоталното разрушаване, за да се направи изцяло нова сграда, съобразена с изискванията на 21 век, лекарите ще могат да се намесят с експертизата си и като своеобразни интериорни дизайнери по области ще могат да предложат как да се структурира бъдещата детска болница.

„Все още нещата са в един етап като биполярно разстройство. Обществеността и експертите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница. Превалиращата теза е, че съществуващата сграда ще се запази. /.../ Има една приказка - докато атовете се ритат, магаретата реват. Ние си чакаме момента, когато ще кажат - ето ви сградата, това е нашето окончателно решение и в тази сграда ще направим това, което вие искате", коментира проф. Николай Младенов пред БНР.

Тя ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България, уточни проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават специализирана грижа през деня и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има 5 вида интензивни легла. Капацитетът ще бъде около 500 легла.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

доставка на препарати за съдомиялна https://www.supermag.bg/chemistry/preparati-za-miene-na-sudove/Preparati-za-sadomialna

16.09.2020 10:47:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.