• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Човек от народа" или "специално животно в политиката"

"Човек от народа" или "специално животно в политиката"

/КРОСС/ "Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна." Българският премиер е главен герой в редица публикации на международните медии. Ето как го портретират някои от тях според "Дойче веле":

В интервю за "Тагесцайтунг" българският писател Захари Карабашлиев казва: "Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна. Той е чаровен, интуитивен и дори забавен посвоему. Умее да манипулира човека насреща си. У него е концентрирано всичко онова, което липсва на повечето еврократи: политически инстинкт. Той и Ангела Меркел очевидно са родени и отраснали на различни планети, но сега живеят на един и същ континент. Борисов много добре знае къде, какво и на кого казва. В Европа говори едно, в САЩ друго, в България пък съвсем трето. Притежава огромна власт. Избуяващата корупция в България вирее главно благодарение на парите от ЕС. Достъп до тази пари осигурява политическата власт, а тя е в ръцете на Борисов."

"Човек от народа"

Агенция "Франс прес" също портретира премиера Бойко Борисов. В началото авторите пишат, че сега Борисов се опитва да си спаси кожата, след като е бил изненадан от непредвидения политически земетръс. "Демонстрантите го обвиняват, че облагодетелства богатите бизнесмени, които контролират икономиката на страната, но със своя директен стил и цветист език той самият през цялото време поддържа имиджа си на човек от народа. () Последната приумица на този гигант с бръсната глава са видеовключванията във фейсбук от неговия джип 4х4, с който той обикаля България, среща се съгражданите си и възхвалява инфраструктурните проекти, които в тази бедна страна се финансират с европейски пари." След което, пояснява авторът на портрета, Борисов се прибира в скромната си къща в едно софийско предградие, където по собствените му думи живеел като "аскет", дори като "куче".

"Борисов гледа да печели време"

В портрета на българския премиер, разпространен от "Франс прес", четем още: "Според неговите критици Борисов се интересува единствено от политическото си оцеляване и не върши нищо друго. Правосъдие, здравеопазване, образование - обещаните реформи не стигнаха доникъде и са огледален образ на една власт, която е парализирана от борбите за влияние и се ръководи единствено от компаса на общественото мнение."

В репортаж от България на "Нойе цюрхер цайтунг" също става дума за българския министър-председател: "Борисов сам попадна в полезрението на непрозрачни мрежи. През юни се появиха компрометиращи снимки от частната му резиденция, които говорят за проникване именно в онази служба за охрана, заради която избухнаха последните протести. В настоящата криза Борисов гледа да печели време. Правителственият ръководител изключва варианта "оставка", защото във времената на пандемия и с оглед на очакваните икономически сътресения страната имала нужда от стабилност."

В интервюто за "Тагесцайтунг" писателят Захари Карабашлиев също отговаря на въпроса за евентуалната оставка на Борисов: "Нищо друго не му остава, защото вече е ясно, че не може да контролира ситуацията. Та нали самият той е контролиран от олигарсите. Или пък от собствената си слабост. А най-вероятно и от двете."

"Брюксел не е длъжен да дундурка България"

За олигарсите става дума и в репортажа на Фолкер Пабст, публикуван в швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг". Пишейки за Делян Пеевски, авторът отбелязва, че той "е сред най-богатите и същевременно най-оспорваните и мразени хора в българския политически живот".

А в "Тагесцайтунг" Захари Карабашлиев коментира още: "Брюксел изобщо не е длъжен толкова дълго да дундурка България. Въпреки това ЕС може да подкрепи демократичния процес в страната. На Борисов просто трябва да му се поставят безпощадни въпроси и да му се изискат отговори. Но точно това ЕС досега не направи, а огромни суми пари на европейските данъкоплатци отиваха в джобовете на българските политически мошеници и олигарси."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ARD

Вижте днешното предаване на най-голямата германска ТВ ARD, показваща обречеността на режима на Бойко Борисов и Иван Гешев в РБ: https://www.ard-wien.de/2020/07/22/proteste-in-bulgarien/

22.07.2020 22:37:30

Калоян Паргов

Използвам повода за да призова всички столичани и всички, които милеят за утрешния ден на България, да се включат в протестен митинг на левицата в събота на 25 юли, в 11.00 часа в триъгълника на властта.

22.07.2020 16:04:44

Анонимен

Няма късмет България, а и бъдеще с такъв елементарен лидер - примитивния крадец и лъжец БОКО!?

22.07.2020 10:36:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.