• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел

The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел

/КРОСС/ На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не е направил това, което са искали; той е заснет като сексуално малтретиран в ареста. Друг член на групата, известен като „пилето“, е платил 2500 евро (3025 долара) на бляскава жена, която да се „погрижи“ за шефа. Други подаряват на големия човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „шефът“ е Бойко Борисов, премиер на България до тази седмица, пише The Economist.

Описанието на партията и други твърдения за неправомерно поведение са направени от Светослав Илчовски, който е собственик на земеделски бизнес. Той свидетелства на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, която разследва поведението на г-н Борисов и неговата партия, която доминира в политиката от 2009 г. Общите избори на 4 април бяха неубедителни: никоя партия не успя да сформира правителство. За 11 юли са свикани нови избори.

Междувременно президентът, политически враг на г-н Борисов, назначи служебно правителство на 11 май.

Твърденията на г-н Илчовски едва ли биха били по-осъдителни. Икономиката се контролира от мъже, близки до г-н Борисов, а министрите са просто „марионетки“, каза той. Той твърди, че най-голямата сила в селското стопанство е Иван „пилето“ Ангелов и че е бил принуден да продава пилешки фуражи на компанията на г-н Ангелов на ниски цени. Г-н Илчовски представял фалшиви фактури, за да увеличи оборота на компанията, която г-н Ангелов притежава заедно с брат си, за да повиши стойността й, когато тя излезе на борсата през 2018 г. Всеки земеделски производител или вносител, който не направи това, което се изисква от тях, бил преследван от Агенцията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или парализира бизнеса с взискателни здравни инспекции.

Г-н Борисов отрече всички твърдения и казва, че дори никога не се е срещал с г-н Илчовски. Г-н Ангелов казва, че 95% от казаното от г-н Илчовски е невярно. На 10 май обаче Павел Стоименов, друг бизнесмен, направи повече, по подобен начин осъждащи обвинения пред комисията. Той каза, че е „осигурил” 1000 гласа напартията на г-н Борисов, но когато се опита да се противопостави на исканията на г-н Ангелов, сгради, принадлежащи на неговата компания, били опожарени.

Г-н Илчовски каза, че се е съобразил, защото това е „стратегия за оцеляване“. „Няма нито един проект, финансиран от ЕС в селскостопанския сектор, в който цените да не са били повдигнати или да не се е случила някаква измама“, добави той. Твърденията се изпращат до европрокуратурата, а не само до България, за която се смята, че е обект на политическо влияние.

Всичко, което твърдят двамата свидетели, казва Огнян Георгиев, икономическият редактор на Kapital, водещ ежедневник в бизнеса, отдавна се говори и г-н Борисов е във фокуса на скандали и преди. Но публичните забележки на бивш вътрешен човек са „много тежък удар. По същество той описваше зловещо подробно как работи нашата превзета държава. "

Атанас Чобанов, основател на Bivol, сайт за разследващи новини, казва, че падането на г-н Борисов ще отнеме време, тъй като неговата партия е вградена във всички институции, включително прокуратурата. Но сега, казва той, се отвори прозорец с възможности. Г-н Чобанов е оптимист, че служебното правителство ще одобри исканията за свобода на информацията, които предстои да подаде по всякакви чувствителни въпроси. "Може да е повратната точка", усмихва се той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анна Заркова

Невероятно, но факт. Като се смени правителството на Борисов с правителството на Янев, шефовете на българските служби за сигурност спряха да ходят на работа – прибраха се при жените си у дома. Така те дадоха неоспоримо доказателство, че принадлежат лично на Бойко или на партията му, или Бог знае на чия друга партия, или корпорация… но тъй или инак – не принадлежат на България. Не са на държавата ни – това е ясно. Язък, че ние, българските граждани, им плащахме толкова много време от данъците си огромните харчове и заплати. Освен, че не са на българската държава, тия господа – началниците на ДАНС, на ДОТИ и на разузнаването – очевидно не са и на НАТО. Напуснаха си постовете като нищо, ей така – и ни лук яли, ни лук мирисали. Язък, че цялата тая мощна и уважавана организация на Северноатлантическия договор, като някоя будала ги изучи в курсове и им даде сертификати безплатно! Те не принадлежат и на Европейския съюз за сигурност, значи. Щом така зарязаха отговорните му задачи, пратиха по дяволите цялата му стратегия за глобалните заплахи, загърбиха войните, бомбите и пожарите, дето горят на хвърлей място от границите ни и си легнаха на диваните – да чакат нови избори, та да видят евентуално ще им изнася ли новата власт, или няма да им изнася. Малко е да се каже, че това е предателство. Това е срам – световен срам, чиято воня ще носят незаслужено и хилядите честни цивилни и офицери от службите, които са се клели да служат на родината. Знаехме си от години, че в българската политика нищо не е толкова невероятно подло, че да не може да се случи, и да си намери ходатаи в чужбина. Но пучът с неплатените отпуски на т. нар. „шефове на служби“ окончателно ни убеди, че никое живо чудо няма да ни подмине.

20.05.2021 14:16:34

Мата Хари запя на ББ

Мата Хари запя на Борисов от сцената на Евровизия: . Аз съм безбожна шпионка. Шпионирам, разкривам. Всички твои тайни искам и нищо няма да ме спре. Аз съм лъжкиня. Играя играта на желанието. Няма да оставя нито един оцелял… Безпрецедентно обръщение направи към вече бившият български премиер бойко борисов не кой да е, а Мата Хари - онази неоправдана и набедена за един роден скандал жена. Това се случи на сцената на “Евровизия” по време на първия полуфинал на песенния конкурс в Ротердам. Песента, с която участва Азербайджан едва ли има общо с печалната родна действителност. За българската публика обаче това определено е препратка към кюлчетата и пачките в премиерското чекмедже от онези снимки, изтекли в публичното пространство през пролетта на миналата година. Спомняме си скандала, големия отзвук, липсата на последствия и печалния завършек със становището на прокуратурата - няма данни за престъпление. И си спомняме още, че Борисов призна в един консервативен германски вестник, че номерът му бил спретнат от някаква си Мата Хари - шпионка, пратена от неговите опоненти, за да му сглоби тоя компромат и да има поводи за атаки към иначе прекрасната му особа и още по-прекрасното му управление. Всъщност Азербайджан и президента Алиев припомниха на Борисов, че Мата Хари е там някъде и дебне…

19.05.2021 15:46:35

Позор!

бойко борисов първо дезертира веднага след началото на протестите м.г. и се появяваше само там, където няма нормални български граждани. За да спаси своите шайкаджии, директори на служби ги е пуснал в неплатени отпуски преди задължително да са ползвали платени до септември, когато очаква да се върне на бял кон. А това тяхното пък е дезертьорство по време на войни - с ковида, Израел и Палестина , Украйна и Донбас. При това у нас и близко до нас, които застрашават пряко сигурността на страната ни.Най-малкото за подобно предателство е уволнение. Трябва да бъдат съдени и за национално предателство и то на първо място Георгиев на ДАНС и Атанасов на ДАР. Превърнаха контраразузнаването в политическа полиция на мафията, а разузнаването е извор само на скандали през последните 10 години, породени от неговите ръководители - Кирчо Киров го ограби с милиони и има вече няколко присъди от по 10 години,следващият Драгомир Димитров е подсъдим в момента и го крият като генерален консул в Мюнхен, а последният Атанас Атанасов се оказа обикновен страхливец. Егати и разузнавачите, егати и плюнките! Единственото решение е тотално разформироване на всички специални служби, превърнати в слуги на мутренската мафия у нас и започване на чисто.

18.05.2021 19:26:36

Радослав Бимбалов

Следващите седмици ще гледам как някакви държавни служители вървят по медиите и крещят, че ги уволнявали. Ама без да се радват. Явно наборът, гордо понесъл прозвището Калинки, е свикнал да се носи на гърба на държавата. Да получава много за нищо, да отбива служба в прахосническа некадърност. Следващите седмици ние с вас ще разбираме все повече, че прозвището Калинки, което сме им дали, не е обида. Комплимент е. Тези хора не са калинки, друг нечовешки вид са. Ще ги откъсваме от врата на държавата, ще излизат на светло, ще пищят и ще се дърпат. Но болката ще е за наша сметка. Както винаги.

14.05.2021 18:08:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.