• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев

Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев

/КРОСС/ Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер Христо Ботев.

За целта екипът на културното ведомство разработи предложение за учредяването на специална награда за поезия и публицистика на името на Ботев, каквато досега не е била връчвана. Години наред е присъждана Ботева награда от Община Враца, но тя е била регионална и не отговаря на статута, авторитета и значението, което националният ни гений, като обединяваща фигура и консенсусна личност, има за българското общество и за националната ни идентичност.

Учредяването на наградата за поезия и публицистика на името на Христо Ботев е предвидено с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 г. на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на културата.

Министерството на културата предлага наградата „Христо Ботев" за поезия и публицистика да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", Софийския университет „Св. Кл. Охридски", Националния литературен музей и Националния музей „Хр. Ботев" в гр. Калофер.

Новоучредената награда „Христо Ботев" ще се връчва в две категории: „Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия" и „Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период".

Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика.

Целта е тази награда е не само да се учреди, но и да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Проектът на наредба и мотивите към него са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.

В миналото българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г. След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възстановена за известно време и наградата се е присъждала със същата честота (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.