• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците

Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците

/КРОСС/ Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, но рискът за пациентите със захарен диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими да прекарат заболяването тежко, посочи началникът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн" д-р Николай Ботушанов. Той цитира Уинстън Чърчил, който при началото на десанта в Нормандия по време на Втората световна война, казва: „Това не е краят, това дори не е началото на края, това е само краят на началото." Неговите думи могат да се отнесат до ситуацията с коронавируса. Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат предписаното им лечението под наблюдение от личен лекар и при необходимост от ендокринолог.

Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима заради промените в имунната система, множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на захарния диабет, посочи д-р Ботушанов.

При диабетиците рискът да получат сериозни усложнения е значително по-голям, малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази, подчерта ендокринологът.

Затова с облекчаване на мерките, пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве. Според д-р Ботушанов в краткосрочен план рискът е много голям и неговата препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.

Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото, отбеляза д-р Ботушанов. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки - маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.

В момента екипът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн" залага на комуникация от дистанция с пациентите си. Става дума за хора с временна декомпенсация в резултат на диетична грешка, стрес и липсата на физическа активност.

За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.

Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според д-р Ботушанов, по-голяма част от пациентите със захарен диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.