• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери публикуваното от Божков

„Антикорупционен фонд“: Прокуратурата да провери публикуваното от Божков

/КРОСС/ Фондация „Антикорупционен фонд" сезира главния прокурор с апел да бъде направена проверка на съдържанието на публикуваната в края на миналата седмица кореспонденция с кратки текстови съобщения, за която обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е с министъра на финансите Владислав Горанов.

От неправителствената организация уточняват, че повод за сигнала са думите на главния прокурор в телевизионно интервю за Българската национална телевизия, че е бил информиран от свои колеги, че в тази кореспонденция няма нищо нередно.

„Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности", се казва в сигнала на фондацията. Тъй като автентичността на съобщенията не е отречена от министъра на финансите, от антикорупционния форум смятат, че има сериозни основания за преосмисляне на първоначалната публична позиция на главния прокурор Иван Гешев.

На 15 май Божков, който се намира в Дубай, разпространи чрез Фейсбук два есемес диалога - единият е през 2018 г., а другият е от януари тази година. Тогава, според написаното, Васил Божков изразява недоволство, че работата му е саботирана от „Комисията", а записаният като „Влади Горанов" отвръща, че ще разговаря с човек, когото нарича „Сашо", „да не смесва нещата". Бизнесменът твърди, че става въпрос за въздействие върху Държавната комисия по хазарта чрез министъра на финансите.

На следващия ден - от интервю на главния прокурор Иван Гешев за БНТ, стана ясно, че прокуратурата няма да проверява публикуваните от Божков съобщения. Обвинител номер едно каза, че не е прочел есемес диалозите, но други прокурори са ги чели и не виждат причина за наказателно-правна реакция.

Главният прокурор определи ситуацията като „поредната серия от един несвършващ сериал". Гешев подчерта, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

Днес в профила на Васил Божков беше публикувана „паметна записка", според която той е участвал в договаряне на 200 милиона лева без ДДС за реклама в Нова телевизия. Бизнесменът твърди, че срещата е била в кабинета на бизнесмена Кирил Домусчиев и е била осъществена под натиска на „г-н Борисов и Влади Горанов".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Славчо Терзиев

КОШМАРИТЕ НА ПРЕМИЕРА Премиерът сънува кошмари. Тревожи се, че столът му се клати, а той не владее обкръжението си. Не може просто да отстрани членове на олигархичното политбюро и да разчита, че те ще си мълчат. Страхът на Борисов е от осветяване. Когато дори главният прокурор признава, че 30-годишният преход е криминален, това означава, че е криминален и неговият висш продукт в лицето на управленската мутрокрация. Тук не може да има голяма тайна, защото процесите протекоха пред очите на цялото общество и всеки можеше да усети последиците им. Но изваждането на показ на информация от най-вътрешния кръг на олигархичната мрежа е сравнително ново явление. След Цветан Василев (банкер на годината, мистър икономика) вече имаме за свидетел и Васил Божков (най-богатия българин). Без да събират обществена симпатия, те служат за източници на информация от първа ръка, която поставя властта в отбранителна позиция. Опровергаването й е неубедително и затова първата й реакция е омаловажаването и пренебрегването. През 90-те години и първото десетилетие на ХХІ в., когато мутрокрацията още не бе направила под външен натиск своя европейски цивилизационен избор, проблемът се решаваше по класическата формула: Няма човек - няма информация. До този момент България бе регистрирала над 150 поръчкови убийства и прокуратурата с много старание успяваше да не разкрие нито едно. Борисов като шеф на полицията също даде принос. Нещата се промениха след влизането на страната в ЕС, когато стана неудобно прилагането на класическите мутрометоди. Върхушката обеща повече да не прави така и замени бухалките с държавните репресивни инструменти, както обясни от Дубай Васил Божков. Но липсата на подборен санитарен отстрел пренасели терена на клепотокрацията и старите кадри започнаха да пречат на възхода на новите. Това създаде вътрешното напрежение, което подлага Борисов на огромен натиск да прави разместване и прочистване, но без сътресения във властта. С помощта на държавните органи той може да отнема бизнеси, т.е. да сваля милионери от висшите им постове на държавните хранилки, но няма пълна власт над информацията. Всяко непредпазливо движение може да го дискредитира, че е точно онова, което си мислят хората за него. Затова е толкова нервен и търси опора в собствените си илюзии за величие, които компенсират недоверието му в цялото компрометирано обкръжение. Борисов отива неуверен на матура, защото продължава да се бори за политическото си оцеляване. Нищо чудно да бъде скъсан, защото още е незрял за влизане в историята.

25.05.2020 18:24:41

Анонимен

Kalin Todorov ЧЕРЕП VS ШИБ@НЯК: 0-1 23.05.2020 Божков загуби първата партия от шахматния си мач с „хунтата“. След като отстъпи акциите си на Сираков, той вече не може да контролира Левски и да манипулира ултрасите. Вълка ще потърси помощ при Борисов, за когото вече декларира, че е неговият и на всички футболни клубове министър-председател. С парите на държавното тото, на Пеевски и на послушни олигарси премиерът ще спаси клуба от фалит и отново ще се окичи с ореола на „Бащица“. Единствената опция за Черепа остава да извади решаващ компромат и просто да принуди Гешев да разследва Влади и Бойко. Иначе рискува да сподели съдбата на забравения Цветан Василев, когото вече за интервюта го търсят само жена му и дъщеря му.

24.05.2020 01:22:47

23´05´2020

НОВ ЕПИЗОД В СЕРИАЛА ПФК БОКО БОРИСОВ Тази вечер има продължение на пародията ПФК БОКО БОРИСОВ и поредната гаргара, която Васил Божков си прави с все още премиера на РБ. Преди малко Георги Попов, фактическият собственик на 86,6% от тях написа за медиите, че очаква писмения отказ на Борисов за акциите, за да ги джироса. Контролният им пакет може да бъде предаден на съпруга на Раева при спазване на посоченото условие още до края на следващата седмица. На 13 май акциите бяха джиросани на премиера Бойко Борисов. Според Попов те все още са негови и е нужен отказ. За да спазим закона, въпреки различните тълкувания, смятаме, че те са все още негови. При негов отказ, те ще се върнат при мен. Ние сме го питали, в рамките на няколко дни, дали ще се разпореди с тях. ...И считам, че има достатъчно разумни хора в нашето общество и ще се смени, както те искат, моделът на управление,

24.05.2020 01:13:19

Корнелия Нинова

Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес то управлява държавата. Време е за равносметка и за плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му, да дава отговори. Ако премиерът не е знаел какво се е случвало в държавата, той не е за този пост. А ако е знаел и не е е взел мерки, той е съучастник - и днес той трябва да отговаря какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнес поема ангажимент към друг да го „съпортва“ пред независим държавен орган. Най-важният въпрос - ще остане ли безнаказано всичко това. Ще има ли най-накрая справедливост? Трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието.

21.05.2020 00:05:39

Кирил Симеонов

ЗАГРИЖЕНИЯТ ВЛАДИ С ТРЕПЕРЕЩИЯ ГЛАСЕЦ Много пъти съм писал относно свръхмаржа при пазара на горивата в България. И че ни дерат с поне 30 стотинки надпазарна надценка.
Но това не е новина. Новината е, че Влади Горанов и той явно се сетил след толкова години. Гледах му брифинга, честно казано едвам го изтърпях, но видите ли “имало разлика от поне 30 стотинки” между малките бензиностанции и големите доминиращи вериги. Айде стига бе, Влади, сериозно ли? Че видите ли тази разлика ги мотивирала да търсят решение. Каква пушилка за отклоняване на внимание. Не случайно му трепери гласеца на живеещия под наем безплатно. Щели да правят държавни бензиностанции!
Абе хора, на какво сте бе? Че и има наглостта да цитира Адам Смит. Паднах от стола. Толкова години толерирате монополното положение.
Точно ВИЕ гласувахте лобистки закон неотдавна, за да ударите малките и да подсилите монополиста. Не направихте нищо за по-добър достъпо до акцизни складове. Не направихте нищо, за да подобрите конкуренцията. Оставихте монополиста да печели милиарди без да даде стотинка данък. Сега изведнъж се загрижихте след толкова години. Че и държавни бензиностанции ще правите. Като чуя думата “държавно” произнесено от тези хора и веднага го свързвам с две неща – неефективно и източвано. Преди щях да им препоръчам да си пият хапчетата, но от много време насам тези хора просто са вредни. 
Те са опасни, освен че са некомпетентни. Трябва да си заминават възможно най-скоро барабар с хапчетата.

19.05.2020 19:31:41

Eлена Гунчева

Управлението не е за крадци!!!! . Президентът Радев днес ясно заяви, че ако той управляваше, нямаше да допусне да се краде. Защото тридесет години, а особено последните единадесет, кражбата е основната професия на управляващите политици. Президентът посочи, че само по време на управлението на Борисов, България е намаляла с 600 000 българи. И това е естествено, защото мястото на катастрофата обикновено не е привлекателно за нормалните хора, които искат да живеят в нормална държава, в която държавата се грижи за сигурността, законността и гражданите си, а не за мафията си. И отново днес, за пореден път, си задаваме въпроса какви хора трябва да ни управляват. Както съм казвала преди, а и сега, от хората, които са в управлението, зависи състоянието на държавата, законността и правовия ред. Защото почтен човек и с лоши закони ще прави добро и обратното – крадецът и с перфектните закони ще продължава да краде. Затова и моралът и почтеността са основно изискване в политиката. Борисов е изкарал малкия си трудов стаж като охранител, а след това секретар в МВР и политическите постове след това. Той е свикнал с насилието, с това да се плаща, за да защитава, с това да си затваря очите какви зулуми правят приятелите му и да се смята за недосегаем. Няма читав човек в обкръжението му, всички са нагли, алчни и безскрупулни, като открито показват презрението към народа си. Президентът Радев е лъч светлина в тъмнината на блатото, в което се намираме в момента. Без да има подкрепа на институционално ниво, нито пък на партии и организации, той не се страхува да казва истината и да критикува управляващите. Ненапразно Бойко Борисов го приема за най-големия враг. Хората на властови позиции най-добре се забелязват. Там се вижда кой какъв е. Както се казва – дай на човека власт и го виж какъв е. Борисов получи абсолютната власт и се доказа какъв е. Яко корумпе, комплексиран цървул и отявлен некадърник по отношение на задълженията си. Който освен това не се свени да обижда грубо сънародниците си, от чиито данъци получава заплатата си, че и ги краде на всичкото отгоре. Президентът Радев пък показа достойнство, авторитет и най-вече – воля да защитава народа си, включително и от управляващите. При всяко негово изказване се вижда болката му от състоянието на хората, постоянно призовава правителството да обърне внимание на бедните, на онеправданите, на образованието, на здравеопазването. Управляващите обаче са глухи за посланията му. Но ние ги чуваме! И идва време разделно. На тези, които обичат България и крадците, ограбващи България! И лидерът на народа, на тези, които обичаме България, е ясен. Да подкрепим Президента Радев, за да няма повече крадци сред управляващите!

19.05.2020 17:04:28

Анонимен

И каскета ще се затича тутакси! Както се затича Сотирчо, станал комунист преди казармата! Млад бил, ама умен!

18.05.2020 22:23:56

Анонимен

Кадиев "Борисов не реагира на темата ”Божков-Горанов”, защото знае, че следващият е той. Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта. Управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но неофициално ни управлява ДПС."

18.05.2020 15:48:57

Анонимен

С поглед изразяващ надежда - към ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!

18.05.2020 15:48:11

Анонимен

Договаряне между едри бизнесмени - олигарси и ключови представители на властта, корупция навсякъде - това в Европа се нарича МАФИЯ и мафиотско управление!

18.05.2020 15:45:51

Адвокат Елена Гунчева

ЗМИЙСКОТО ГНЕЗДО НА ВЛАСТТА Отново се убедихме днес от публикуваното от Васил Божков колко огромна е корупцията в България. Когато гледаме декларациите за имуществото на политиците, чак ни дожалява – кой няма дом, кой само хиляда лева спестил, кой само кредити има. А всъщност огромната част от тези във властта и около тях дори не си вземат заплатите, защото изцяло разчитат на любимия по нашите краища рушвет. Едновременно ми е жал и ми е смешно на хората, които си мислят, че прокуратурата и съдът могат да направят нещо. Повечето от тези, които са се сблъсквали само с малката корупция от типа: „Караше с превишена скорост, ко прайм сега?“, не осъзнават, че корупцията е основният двигател на управляващите в България. Нищо случайно няма. Нито един търг, нито една обществена поръчка, нито един пост, на който нещо се решава, не става случайно. Навсякъде се слагат хора, които да се включат в машината за правене на пари на политкрадците. Корупцията е като змийско гнездо, което няма разплитане. Само заливане с напалм! Нищо друго не помага. Защото взаимовръзките и обвързаностите са толкова големи, че няма как да се докаже всичко. Законът на омертата цари навсякъде! И докато се борят с корупцията, като хващат полицаи с 20 лева подкуп, то никой няма и да посмее да попита днес Борисов дали той е настоявал за тази среща и съответно огромните пари, които трябва да се налеят в телевизията на най-добрия приятел на премиера и колко пари от тези реклами са лично за него. Рибата винаги се вмирисва от главата, а властта – от този, който управлява. Те вече дори не крадат с акъл – крадат като побеснели хуни, дори когато не им трябва. Говори се, че ГМР имал четири милиарда евро събрани. Е, спестовен мъж, даже и любовница и дете в Барселона може да си позволи. И в това няма лошо. Лошото е, че тези пари са от подкупи в огромен, държавен мащаб. Държавата се превърна в основния рекетьор на територията. И всеки по-голям бизнесмен ще ви каже тихичко колко му е месечната вноска са откупуване да не го смачка държавната машина. За какво са ви толкова пари? Знаете ли, че има деца, които вечер си лягат гладни? Че има бащи, които се самоубиват, защото не могат да нахранят децата си? Защото вие крадете! Ковчегът джобове няма! Къде ще ги носите? Докато клетвите на народа ще ви застигнат рано или късно. Не ви ли е срам да гледате децата си и внуците си? Не ви ли е срам от Бог!

18.05.2020 15:20:54

Кадиев

Борисов не реагира на темата ”Божков-Горанов”, защото знае, че следващият е той. Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта. Управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но неофициално ни управлява ДПС.

18.05.2020 15:16:40

Анонимен

Прокуратурата току що си го премести в другия крачол ....

18.05.2020 14:26:52

Анонимен

.....а колко от тия пари са за организаторите на срещата?....

18.05.2020 13:47:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.