• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Четвърт век "Син флаг" се вее на плажовете в България

Четвърт век "Син флаг" се вее на плажовете в България

/КРОСС/ Четвърт век, от както първият „Син флаг" се развява на български плаж, се навършат тази година. България е и първата страна от соцлагера, която е приета в международната организация, чиято основна задача е да отличава чистите плажове и яхтени пристанища. "Синият флаг" е ориентир за туристите за еднакво качество навсякъде по света.

Изискванията на големите туроператори стават причина за основаването на движението „Син флаг" у нас, разказва експерт на движението и еколог на курортен комплекс „Слънчев бряг" инженер Николина Манчева. Немските „ТУИ" и „Некерман" се обръщат с писма към Комитета по туризъм, в които посочват, че ако България държи да заеме достойно място в международния морски туризъм, трябва да се включи в кампанията „Син флаг", ръководена от Европейската фондация за европейско образование със седалище Копенхаген. Първата стъпка е създаването на национална организация.

Началото не е лесно. 1 200 писма са изпратени до директори на туристически комплекси, кметове на морски общини, еколози, представители на научни организации. Изготвен е устав, за който основната заслуга е на Апостол Апостолов, тогава директор "Екология" в община Бургас. Той е избран за секретар на движението. Историческото учредително събрание е в залата на бар-вариете в Слънчев бряг. Инициатор е инженер Симеон Мицов, един от създателите на курорта Слънчев бряг, дългогодишен ръководител на лесопарк Несебър-Слънчев бряг и директор на "Капитално строителство и околна среда". Той е избран за председател. Датата е 26 юни 1993 година. В офис на движението се превръща оранжерията на Слънчев бряг. В инициативата се включват курортите „Слънчев бряг", „Русалка", „Златни пясъци", „Ривиера" и „Албена".

Септември същата година у нас пристига Аксел Байер, изпълнителен директор на Немското общество за опзване на околната среда. Показани са му наши плажове. Обиколката на 6 км ивица в Слънчев бряг става със скутер. За получаването на истински „Син флаг" обаче е необходимо 5- годишно стажуване. Страната ни покрива критериите и е поканена три години по-рано в конкурса. През март 1995 година седем българска плажа кандидатстват за екоотличието. В същото време Гърция има 176 флага, отдавна членове са Испания и Франция.„Син флаг" е присъден само на Слънчев бряг. Церемонията е на 4 юли 1995 година. Голямото синьо знаме със знака на кампанията, пилотно за България, се развява на плажа в курорта.Покрити са множество критерии, а документацията по тях е обемиста, припомня инженер Манчева. Стриктна е работата при вземането на проби от морската вода, Слънчев бряг използва станцията на НИМХ в Бургас. Освен анализи на водата, чиято тежест е най-голяма, се вземат проби от въздуха по 4 показателя. Измерван е и радиационния фон. Данните се поместват на табло до синия флаг на плажа. Сключени са договори с Институтите по гората и по ботаника към БАН. Кандидатурата на Слънчев бряг изпъква сред другите ивици заради работата, свързана с екологичното образование на подрастващите. Това и до днес е приоритет в дейността на организацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.