• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

146-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва тържествено

146-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва тържествено

/КРОСС/ С издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин и поклон в знак на преклонение към загиналите за национално освобождение и обединение, започнаха честванията на Трети март в София. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част със знамената-светини и Гвардейският представителен духов оркестър.

В присъствието на министър-председателя Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и кмета на София Васил Терзиев българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата бяха поднесени венци и цветя. На тържествения ритуал присъстваха министри, народни представители, висши офицери от Българската армия, духовници, представители на дипломатическия корпус, членове на военно-патриотичните съюзи, много граждани.

В 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

Военнослужещи от Българската армия участваха в честванията по повод Националния празник на Република България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината и поднесоха венци и цветя.

Тържествената проверка (заря) в чест на 146-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание". В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка (заря) е бригаден генерал Димитър Хлебаров - командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Проучвателните агенции на общественото мнение, платени от някой, „ряпа да ядат”. Тържествата на Шипка за отбелязване 146 годишнината от освобождението на България, а и на други места показа ясно политическата нагласа на българите. Преобладаваха националните знамена и по някое руско. Нито едно на ЕС, американско или украинско, въпреки признанието към украинските войни участвали и загинали за освобождението на България. Евроатлантиците „трева да пасат” с техните външнополитически насоки.

03.03.2024 20:44:32

Анонимен

На тържествената заря-проверка вицепремиерът Габриел си бе обула черен чорапогащник като, че ли не е тържествен, национален празник, а траурен ден. Ако не е имала пари да си купи друг, трябваше да обяви дарителска сметка. Друго по-интересно е, че партийните лидери отсъстваха от тържественото мероприятие. Вероятно име било по-приятна да бъдат на някоя софра. Така както са го правили по време на борбите за свобода някои заможни българи.

03.03.2024 19:27:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.