• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

„Фридрих Еберт”: Гневът на българите към Европа

„Фридрих Еберт”: Гневът на българите към Европа

/КРОСС/ От седмици има масови протести срещу българското правителство. Средствата от Европейския съюз задълбочиха още повече широко разпространената в страната корупция.
„Къде е Баце?" е хаштагът, от който в момента се получава информация за местоположението на премиера в България. Защото иначе преекспонираният от медиите „Баце" („голям брат") Бойко Борисов буквално изчезна от екрана. Преди всичко не е там, където страната ври политически, пише Хелене Кортлендер - ръководител на представителството на фондация „Фридних Еберт" в България, в материал, публикуван в „Международни отношения и общество".

Вече четири седмици българите излизат всяка вечер по улиците с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Размяната на четирима много взаимозаменяеми министри не успя да успокои масите. Напротив. Това предизвика недоверие и възмущение, че правителството очевидно смята да се измъкне толкова евтино.

Не става въпрос само за протести срещу правителството на Борисов. Гневът е насочен срещу съмнителните правила на политическата игра в България, срещу мощни мрежи от политици и частни предприемачи, които си предоставят взаимно публични средства и договори, както и срещу съдебната система, която прикрива тези процеси. Става въпрос за натиск върху независими журналисти и корупция на най-високо ниво.

Става обачеа въпрос и за ЕС и надеждите, които не се осъществяват след повече от десет години членство в ЕС - обещание за нарастващ просперитета, но и за функциониращи институции, върховенство на закона и модерно държавно управление. Надежди, че Брюксел няма да бъде само дружелюбният чичо, който изпраща пари, но и контролен орган за корумпираните елити. Парите течаха, но нямаше контрол. Има горчива ирония във факта, че европейските пари задълбочиха корупцията в България - защото тя процъфтява там, където има какво да се разпределя.

Българите са проевропейски настроени. Нито една национална институция не получава толкова одобрение, колкото ЕС, особено сред младите хора. И дълго време битуваше очакването, че ЕС може да спаси българите от онова, което те наричат мафия - картел от политически обвързани олигарси с връзки в организираната престъпност. Сега поне стана ясно, че никой не възприема сериозно ситуацията в България. Даже по-лошо - никой не иска да я възприеме. А парите от Брюксел продължават да текат, въпреки следващите един след друг скандали.

Демонстрантите скандират „ЕС - слепи ли сте?" „ЕС, елате и вижте как харчат парите ви!". Партньорите от ЕС трябва да имат по-малко илюзии относно правителството на Борисов и използването на еврофондовете в България - злоупотребите са твърде очевидни и непрекъснати. Не без основание държавите-членки продължават да отлагат влизането на България в Шенген и в еврозоната. Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, който трябваше да гарантира непрекъснато развитие, стремящо се към върховенството на закона в България, се оказа неработещ. Шестмесечните доклади за напредъка нямат нищо общо с това, което се случва в България в действителност. Брюксел се самозаблуждава с удоволствие.

България печели добри политически дивиденти от добрите си отношения с ЕС. Борисов обича да се показва заедно с колегите си, особено с Ангела Меркел, която описва като „по-голямата си сестра".

„Не ви ли е неудобно от корумпирания тип, госпожо Меркел?", пише на плакати на Орлов мост в София - един от центровете на протестите. Очевидно не достатъчно неудобно. В позиция на Манфред Вебер - ръководителят ЕНП, се казва, че „Бойко Борисов се ползва с пълната му подкрепа в борбата срещу корупцията". Това прозвуча като подигравка в ушите на протестиращите, за много от които Борисов е фронтмен на мафията.

Иначе и Брюксел, и Берлин запазват мълчание. Европейските партийни семейства се борят да се справят с проблемни членове в собствените си редици - идеологическите разлики често са огромни, но в Европейския парламент са необходими всички гласове. Европейската народна партия излезе с ясна позиция спрямо „Фидес" на Виктор Орбан и то след колебания и многобройни провокации. В сравнение с Фидес ГЕРБ на Борисов е пример за подражание - проевропейски, конструктивен партньор в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос и до голяма степен без агитация срещу малцинствата. Освен това България също пази външната граница на ЕС, макар и понякога със съмнителни средства, и поддържа добри отношения с Турция.

Борисов е удобен партньор в ЕС, защото той действа без гръмогласието на Виктор Орбан и без мачизъм в областта на външната политика. При неговото управление демокрацията в България и нейните институции постепенно са изпразнени от съдържание - независима съдебна система, свобода на медиите, критичното гражданско общество и даже парламентът като коректив. Остава само фасадната демокрация - да бъде наблюдавана от европейските партньори.

Но България не трябва да бъде винаги удобна. Без нужните корективи без най-важната причина, поради която България не е тръгнала досега по пътя на Унгария, е, че Бойко Борисов не е решил това. Поне още не.

Продължаващите протести дават лъч надежда, че България може да се справи с проблемите си със собствени сили. Министър-председателят обяснява, че е готов да подаде оставка, но оставя решението за това в ръцете на кабинета и на собствените си партийни структури.

Протестиращите нямат доверие в избори, които ще бъдат подготвени от действащото правителство, независимо с или без Борисов. В същото време липсва алтернатива. На въпрос, кои от партиите, според тях, работят с „мафията", почти половината от запитаните отговарят: „Всички!".

В допълнение към общите и неясни ангажименти за върховенство на закона, борба с корупцията и разделение на властите, се налага да попитаме: къде е Баце?

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Къде са социалдемократите и Станишев в ЕП?

ПРОБИВ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА! Днес групата на Зелените в Брюксел, които през последните години двойно увеличиха гласовете си в Европа, подкрепиха протестите у нас. Тяхната позиция идва на фона на продължаващите повече от месец демонстрации у нас и позицията на ЕНП, че подкрепя правителството в борбата му с корупцията. Изявлението е на Томас Вайц - съпредседател на Европейската зелена партия: Казвам се Томас Вайц и съм съпредседател на Европейската зелена партия и член на Европейския парламент. А това е моето съобщение към протестиращите по улиците на България. Това е съобщение в подкрепа на всички природозащитници, на всички прогресивни граждани, които протестират срещу това правителство, което е силно подозирано в корупция и взаимодействия с мафията. Борете се за нови избори, хора! Това е най-естественото нещо в една демокрация. Ако гражданите изгубят вяра в правителството, то изборите са решението. Но, дори още по-решаващото нещо, е да се погрижите за вашата правосъдна система. Това е един от основните стълбове на обществото ни. И няма никакво значение коя политическа партия движи страната, ако правосъдната система не предизвиква доверие в хората. Затова, оправете проблема, създайте независима правосъдна система и премахнете корупцията от страната си. Направете нови избори и нека гражданите да избират кой да ръководи тази държава в бъдеще.

13.08.2020 19:00:00

Стела Николова, общински съветник

Докато Орешарски беше на власт, дипломатите вземаха отношение, а сега мълчат, докато Борисов строи Турски поток със санкции от САЩ срещу него и се кани и за АЕЦ Белене. Какви посланици - мишки са изпратили Франция, Германия, Холандия и Великобритания? Херо вече я видяхме! Срам, Европа, срам! Двойни стандарти в Европа на две скорости - ЯВНО втората скорост не включва борба с корупцията. Дали европейските данъкоплатци са готови да плащат за вашия кучи син? Европейска комисия, стига двоен стандарт!

13.08.2020 18:37:58

Отворено писмо до Меркел

ГОСПОЖО МЕРКЕЛ,НЕ БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ЛЪЖАТА НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ! 12.08.2020 „Временно управляващият Посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред Посолството на Германия: „За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки.“ © Deutsche Botschaft Sofia Настоящия текст ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ, който беше публикуван в „Биволъ” преди време (благодаря на г-н Асен Йорданов!), изпратих лично до Федералния канцлер Ангела Меркел- и до десетки сайтове на вестници и списания в Германия- досега – без всякакъв отговор! Да живее „свободата на словото“- и МУТРАТА – МАФИОТ (МАФИОТИТЕ) тук- ВО ВЕКИ ВЕКОВ на власт- с любезното съдействие на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ- ЛИЦЕМЕРИ И / ИЛИ ИДИОТИ! „Wer die Wahrheit nicht weiß, der ist bloß ein Dummkopf. Aber wer sie weiß und sie eine Lüge nennt, der ist ein Verbrecher.“ (Bertolt Brecht) „Който не знае истината,е просто глупак.Но който я знае и я нарича лъжа,е престъпник.“ (Бертолт Брехт) ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГОСПОЖА ФЕДЕРАЛНИЯ КАНЦЛЕР МЕРКЕЛ Многоуважаема госпожо Меркел, Преди няколко дена Вие сърдечно посрещнахте министър-председателя на България Борисов. Знаете ли Вие,кого прегръщате и целувате! Как бихте се почувствала,ако знаехте,че сте взела в прегръдката си и целунала КРЪСТНИКА на българската МАФИЯ! Как бихте се почувствала,ако знаехте,че Вие,например, сте прегърнала и целунала Хитлер! Вие произхождате от Източна Германия- и Вие лично познавате„достойнствата” на социализма. Въпросният Борисов е издънка на бившия режим- член на комунистическата партия на България и по-късно личен телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков. И по-нататък това лице потъва в криминалния ъндърграунд. И по-нататък това лице се превръща в символ на корупцията и престъпността в България. Не мога да си представя,че Вие не знаете,кого трябваше да прегръщате и целувате – най-малкото заради протокола! Следователно Вие много добре сте знаела,кого сте прегърнала и целунала! „Ние трябва да продължаваме да го тласкаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме,с кого си имаме работа”,отбелязва през 2006 година посланикът на САЩ в България в грама до правителството на САЩ – по отношение на бъдещия премиер на България. ”Може да е зло кучето,но пък то е наше куче!”- както гласи известната фраза. Но Вие трябва също да знаете,че тази целувка покварява морала на широки слоеве от нашия народ – и по този начин целувката унищожава съпротивителните сили на нашия народ срещу МАФИЯТА! Защото МАФИЯТА тотално е взела под контрол държавата ни и ние в нашата мизерна страна сме принудени да разчитаме на Вашата помощ. Но за съжаление досега напразно! И така,ако Вие не сте знаела, с кого си имате работа- това би трябвало да означава,че Вие сте слаб политик! Ако обаче Вие много добре сте знаела това- това би трябвало да означава,че Вие сте лицемерка! Вие осъзнахте и признахте грешките си по отношение на мигрантите! Моля Ви,не повтаряйте същата грешка – този път по отношение на българската организирана престъпност по високите етажи на властта- прекратете подкрепата за МАФИЯТА в България! И така – слаб политик,или лицемерка – от една страна. Или да бъдете съратничка в нашата борба срещу българската МАФИЯ – от друга страна. И вследствие на това да спечелите уважението и признанието на почтените хора в България! Изборът е Ваш! С приятелски поздрави: Николай Ризов Благоевград България

13.08.2020 00:43:59

ТПП/тъпата пазарджишка путк./що ги върши?

Вицепремиерът и външен министър – пазарджишката тъпа пу…, говореща английски като вожда й, Екатерина Захариева обмисляла оттегляне от българската политика .Тя се целила във висок пост в Европейската служба за външни отношения. Затова Упрaвитeлния cъвeт нa Бългaрcкoтo диплoмaтичecкo дружecтвo излезе със специална декларация по случая: Пo инфoрмaция oт EК, Захариева вeчe някoлкo мeceцa пoдгoтвя пoчвaтa зa урeждaнeтo cи нa виcoк пocт в Eврoпeйcкaтa cлужбa зa външни oтнoшeния. В тoзи нeин уcтрeм зa диплoмaтичecки нaзнaчeния ca увлeчeни и хoрa oт eкипa нa бившия прeзидeнт Плeвнeлиeв.

08.08.2020 19:37:00

Георги Дренчев и сие

ХУНТАТА ВЪЗСТАНОВИ КОРУПЦИОННИЯ РЕД В СТРАНАТА. #МУТРИ ВЪН В пленената държава, в която всеки сам се грижи за сигурността си посредством частни инициативи, каква е ролята на полицията, освен да охранява статуквото от народния гняв, с парите на поробените по места гласоподаватели и откраднати от върхушката бизнеси? Борисов и компания върнаха България в 90-те години, възстановявайки естествения хабитат на мутрите, каквито те са до един. #ОСТАВКА #МУТРИ #ВЪН #оставка #помияри довечера всички по площадите #хунтата не издържа и се показа в истинската си светлина, ден след като на партийната сбирка на герб биха журналисти, днес арестуваха мирно протестиращи хора. #мутри #вън Позволяват си тези гаври с хората, защото протестираме твърде мирно. Я да ступаме няколко полицая, я да запалим няколко микробуса, тогава друга песен ще запеят. А и повече внимание ще ни обърнат световните медии. БЪДЕТЕ СМЕЛИ! ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР! Смърт на фашизма! ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА!

07.08.2020 15:25:11

Анонимен

Има още питане. Причастен ли е президентът на България към шпионските занимания на свои двама служители,които са арестувани с решение на съда,Забележете ,съд на България,не прокурорът арестува.Защо никой не се интересува от това. Не става ли въпрос за България.

07.08.2020 09:47:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.