• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Руският културно-информационен център с две български премиери за 3 март

Руският културно-информационен център с две български премиери за 3 март
Ще бъдат показани днес от 18.30 ч.

/КРОСС/ За първи път българи и руснаци ще видят в детайли как България бе освободена през 1877-1878 г. С документални филми, които никога досега не са излъчвани.

„ПЛЕВЕН: ПЕЧАЛ И ВДЪХНОВЕНИЕ“ и „МАЛКАТА БЯЛА СТОЛИЦА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ“ на режисьора Степан Поляков ще бъдат показани днес от 18.30 ч. в Руския Културно-Информационен Център в София.

Това се случва в навечерието на годишнината от Освобождението на България от Османско робство.

Двата документални филма ще изненадат дори руската публика.

 

 

ПЛЕВЕНСКИТЕ РУСКИ МЕМОРИАЛИ: ВДЪХНОВЕНИЕ И ПЕЧАЛ

Филм за една от най-епичните обсади в света – руската обсада над Плевен в Османската империя. Фокусът на филма към нея обаче е напълно необичаен. Тя вече е завършила. 30 000 воини от Руската армия са оставили костите си по бойните полета там. А техните офицери са давали дума, че ще загинат, но няма да се предадат. И още в първите години след Освобождението на България техните оцелели другари и българи започват да строят паметници на честта, благодарността и паметта. За около 30 години са вдигнати 160 бели и черни скръбни произведения на изкуството от камък.

Този филм е небесно-призрачно пътешествие из региона на Плевен, както никой никога не го е виждал. През тези мемориали, често отдавна погълнати от дива растителност. Но чрез тях ще оживеят съдбите на генерал Олдекоп, оставил костите си в България, на финландския войник, който пише прословутото писмо: „Скъпа Хилда, всичко може да се случи...“. На бащата, изгубил и двамата си доблестни синове-офицери, на Белия паша, както го наричат турците, генерал Скобелев. Филм с аромат на барут и разложение, но също и на хайвер, водка и одеколон.

Днес ние съживяваме историята, не само, Духа, на едни изключително доблестни мъже. Руските офицери са давали дума на военачалниците си, че ще загинат, но няма да се предадат. И като истински рицари са отстоявали на думата си, усмихва се тъжно режисьорът Степан Поляков, който също е внук на белогвардеец. „Не тъжете за онова, което изгубихме, господа офицери, то никога няма да се върне“, цитира той известна руска песен.

 

МАЛКАТА БЯЛА 14-ДНЕВНА СТОЛИЦА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ

Малкото българско селище Бяла в Османската империя за две седмици изживява своята звездна слава през 1877-а. - съдбоносна за последната Руско-турска война. Там се събира елитът на руското общество. Може да се каже, че Бяла за 14 дни на практика се превръща в столица на Руската империя. Филмът проследява забележителните позиционни битки между турските и руските военачалници за овладяването на стратегическото селище край великата река Дунав и подстъпите към Плевен. Как живее цветът на руското общество в бившия харем на Мехмед бей. Тук са императорът Александър Втори, Великия княз, елитът на руския генералитет, дипломати, политици, художници, както и отрядът от милосърдни сестри на Юлия Вревская.

Музата на писателя Иван Тургенев умира трагично именно в Бяла. Тя, дошлата наскоро направо от светските салони на Санкт Петербург. Как живее целия този елит начело с един от 6-те най-влиятелни мъже в света – император Александър Втори? Къде нощува, как пие шампанско със сода и вечеря най-скъпите риби в света, докато край тези аристократи падат снаряди – това е романтично-трагичната история на Малката Бяла столица.

Известно  е, че в Руския Културно Информационен център се намират едни от най-добрите кинозали в България. Там често гостуват някои от най-големите руски кинотворци, за да представят новите си произведения.

Втори март обаче е запазена територия за българските продукции. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.