• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Илин Димитров: Очакваме по-добър сезон и повече туристи от Великобритания и Румъния

Илин Димитров: Очакваме по-добър сезон и повече туристи от Великобритания и Румъния

/КРОСС/ Очакванията на туристическия бранш са за по-добър сезон през тази година в сравнение с миналата, каза министърът на туризма Илин Димитров.

Българският турист ще продължи да е номер едно в България. Има и голям интерес от страна на Обединеното кралство, откъдето има над 30 процента повече записвания от миналата година. Ръст бележат и заявките от Румъния - с над 7 процента, Израел - също.

Навсякъде виждаме засилен интерес към България. Донякъде помага и това, че тук успяхме да задържим цените на услугата на добро ниво, докато в Централната Европа тези цени поскъпнаха около два пъти. В България ръстът е около 2-2,5 процента и кореспондира с икономическата ситуация, каза Илин Димитров на форум "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023", организиран от БТА в Банско.

Той посочи, че вчера се е върнал от изложение в Лондон, където основата тема е била свързана с предстоящия зимен сезон. Светът започна да говори за туризъм все повече, коментира министърът.

Министър Димитров посочи, че новината за субсидии за електрическа енергия е желана и чакана, и ще помогне на хотелиерите да могат по-устойчиво да ценообразуват и да знаят какви ще бъдат разходите им. "Хотелиерите ще преценят дали тази помощ е достатъчна, но е факт, че има мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация", каза министърът. Той посочи, че би било хубаво да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение.

Според него това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. "Продължаваме политиката на предишното правителство - да развиваме и алтернативния вид туризъм. Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма, каза още министърът.

Той съобщи, че към хотелиерите, приемащи украински бежанци, са изпратени писма, с които са поискани извлечения от резервационните им системи и тези за изхранване, за да няма пропуснати плащания, а по този начин министерството показва грижа за бранша.

Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстои такива срещи да бъдат направени и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия, Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.