• 23 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6695
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 1.8058
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Еврото – икономическият убиец на България

Еврото – икономическият убиец на България

/КРОСС/ Д-р Костадинов, председател на Възраждане и кандидат за народен представител от 3 МИР Варненски и 25 МИР София, представи пред граждани основните мотиви на икономическия екип на Възраждане за запазване на българския лев, с които обоснова съпротивата на политическата партия срещу влизането на страната ни в еврозоната. На 7-ми юли Възраждане организира протест пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписания от него план за въвеждане на еврото в България. От политическата партия канят всички граждани да се присъединят на събитието, за да защитим българския лев и суверенитет.

Много хора свързват влизането на България в еврозоната само с промяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, е само „върха на айсберга".

Екип от експерти на политическа партия Възраждане анализира икономическите рискове при евентуално влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше организирана подписка за провеждане на референдум срещу приемането на еврото в страната ни. Тя беше подкрепена от над 220 000 хиляди българи.

Някои от основните доводи на Възраждане са:

Загуба на национален суверенитет - с влизането в еврозоната, България прехвърля цялата си монетарна и фискална политика от БНБ към Европейската централна банка (ЕЦБ). Различни параметри на паричната ни политика ще се решават извън България и са еднакви за всички държави-членки на еврозоната. Но какво ще се случи, когато едно решение на ЕЦБ е добро за Германия и лошо за България?! С кого ще се съобрази ЕЦБ? Отговорът е ясен и България ще е големия губещ при всяка противоречива ситуация.

Инфлация при стоките от първа необходимост - почти всеки човек има личен опит или информация от „първа ръка" за огромните сътресения при цените на стоките от първа необходимост в първите години след приемане на еврото в други държави. Официалните данни сочат между 10% и 30% ръст на цените на храните в първите 2 години, който се обяснява със спекулации от страна на търговците и закръгляне на цените нагоре. Всеки четвърти българин или 1.6 милиона души живеят под прага на бедността и е немислимо да оцелеят при подобен финансов удар.

Валутният борд е апетитна хапка за мафията в България - курсът на лева към еврото в момента е фиксиран на 1.95583 и се гарантира от резерв от около 45 млрд. лева. Влизането в еврозоната означава премахване на валутния борд, прехвърляне на част от този резерв към ЕЦБ, а другата част от него ще остане на разположение на правителството, което и да е то.

Докато България не се е справила с високите нива на корупция, то има реален риск да бъдат източени десетки милиарди лева при влизането ни в еврозоната и закриването на валутния борд. В допълнение, премахването на борда ще разреши на правителството (което и да е то), да започне да тегли заеми. 

Ще плащаме дълговете на други държави. Влизането в еврозоната означава и влизане в Европейския механизъм за стабилност, който бе създаден след икономическата криза в Гърция. Неговата цел е да субсидира задлъжнели държави, като за целта всяка държава-членка плаща годишна вноска към общ фонд за стабилност.

По изчисления на икономическия институт към БАН, България ще плаща на година над 1 млрд. лева вноска. С най-голям дълг и съответно със субсидия към този момент са Гърция, Италия, Испания и Португалия. България няма да получава средства, защото държавният ни дълг е под 30% от БВП и е далеч под средните нива за еврозоната (над 80% от БВП). Има и клауза, която ни задължава при финансова криза да отделим за периода на кризата до 15% от БВП, което в нашият случай са около 15 млрд. лв. Това е практически невъзможно при централен бюджет от 30 млрд. лв. Тази клауза означава заробване на България и абсолютна зависимост от ЕЦБ.

"Ще влезем в клуба на богатите, ама друг път!" - Един от основните аргументи е, че еврозоната води до икономически просперитет, но това твърдение не се подкрепя от никаква официална статистика. Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. Всички запазват ръст на БВП от около 1-3%.

Ще имаме стабилност на банковата система, ама друг път! - Вторият известен аргумент, който ни се натрапва е, че ще има стабилност на банковата система и фалитите на банки ще станат практически невъзможни.

Тук е напълно достатъчно да отбележим, че ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП. В Италия се случи нещо подобно - техния дълг към момента е 150% спрямо БВП. Това са държави с практически фалирала банкова система и икономика.

Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. На практика, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш!

Няма връщане назад! Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент и вероятно ще отнеме поне 5 години.

Това са някои от основните аргументи, защо България не трябва да приема еврото и да се отказва от българския лев. Не става въпрос просто за патриотично чувство, а за реален прагматизъм. На практика ползи почти няма, а рисковете са сериозни, мащабни и необратими.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината!

България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Убиици на България са такива измекяри, като руската подлога Костя Копейкин, продажен лалайко и паразит който един пирон не забил през жалкия си живот.

06.07.2021 14:45:45

Анонимен

Защо се дава трибуна на това долно създание Копейкин, жалък русороб. Ходи в Русия бе майкопродавец долен, руски еничар на заплата от Кремъл, заради такива продажни плужеци България е на дъното на Европа, за едните кинти изпълняват руския завет на Аксаков- всяко добро за България е смърт за Русия....

06.07.2021 14:37:35

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.