• 23 Март 2023 |
 •  USD / BGN 1.8135
 •  GBP / BGN 2.2244
 •  CHF / BGN 1.9637
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

България и Австрия ще работят за постигане на целите на Дунавската стратегия

България и Австрия ще работят за постигане на целите на Дунавската стратегия

/КРОСС/ България и Австрия ще си сътрудничат за постигането на целите на Дунавската стратегия. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева с Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия у нас.

Нейно Превъзходителство се поинтересува от идеите на България за развитие на региона във връзка с предстоящото австрийско председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (СEЕСДР) от 1 ноември 2023 година. Тя посочи, че за австрийската страна са важни предварителните дискусии с останалите страни-членки на Стратегията за оформяне на окончателния дневен ред на председателството.

В отговор заместник-министър Георгиева посочи, че за България е много важно реализирането на значими проекти, с резултат за целия регион, тъй като в момента от една страна имаме недостатъчен финансов ресурс, а от друга - той се разпръсква към множество малки проекти.

Посланик Икич-Бьом прояви специален интерес към изграждането на нов мост на река Дунав. В отговор заместник-министър Георгиева каза, че България и Румъния продължават да работят по подготовката за изграждане ново съоръжение край Русе.

„Важна тема за целия регион е подобряване на свързаността - както по отношение на пътната и железопътната инфраструктура, така и по отношение на енергетиката" , каза още заместник-министър Георгиева. Тя даде като пример за успех в тази посока изграждането на газовия интерконектор с Гърция. А свързаността с Румъния по оста север-юг и реализирането на проектите по инициативата „Три морета" е тясно свързана и с подобряването на сигурността в региона. „Смятаме, че тези теми могат да бъдат обект на дискусия и по време на австрийското председателство", допълни заместник-регионалният министър.

Посланикът от своя посочи, че за Австрия също представлява интерес темата за сигурността в Дунавския регион, както и развитието му като притегателен център за бизнес, туризъм и инвестиции.

Според заместник-министър Георгиева друга възможност е сътрудничеството и обмена на опит в областта на интегрираното териториално развитие.

Дунавската стратегия се изпълнява от 2011 г. по инициатива на страните от Дунавския регион, който включва 14 държави със 115 млн. жители, 9 от които членки на Европейския съюз. България пое ротационно председателството на Стратегията през 2018 г. и акцентира върху културното наследство и туризма като генератори на икономически растеж.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.