• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Вицепрезидентът: Образование и култура са равни на просперитет

Вицепрезидентът: Образование и култура са равни на просперитет

/КРОСС/ Ако пренебрегнем днес образованието и културата, утре последствията ще бъдат големи. Образованието и културата са равнозначни на просперитет. В този дух трябва да възпитаваме поколенията. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч  първа конференция по френски език „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“. Форумът се организира от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Конференцията е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Илияна Йотова изтъкна тежките проблеми по време на председателството и поздрави Париж, че въпреки кризите е поставил като приоритет образованието и културата.

„Езикът е идентичност, суверенитет, история и бъдеще. В голямото европейско семейство изповядваме общи ценности, но това семейство е богато, точно защото сме различни. Всеки със своя образ, неизменна част от който е езикът“, заяви вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова подчерта дългата традиция на франкофонията в България още от времето на Възраждането. Вицепрезидентът сподели за срещата си през 2021 г. в Париж с генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо, която изтъкна достойното място на страната ни в организацията. Миналата година бяха отбелязани 30 години от членството на България.

Йотова поздрави ръководството на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, която определи като еманация на езиковите гимназии в страната. Вицепрезидентът изтъкна високото ниво на езиково обучение в България и благодари на учителите.

По-рано Илияна Йотова проведе среща с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, на която беше обсъдена необходимостта от по-голямо внимание от централната власт към местната и по-активна съвместна дейност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Комунярска му работа

Cyмистката 8-ми дан се прави на "образована" и "културна"!

10.06.2022 19:49:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.