• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

АК на България и АПАЧК на Турция, подписаха меморандум за сътрудничество

АК на България и АПАЧК на Турция, подписаха меморандум за сътрудничество

/КРОСС/ Автомобилният клъстър на България и Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция, която има над 500 членове, подписаха меморандум за сътрудничество.

Броят на заетите в българската автомобилна индустрия надхвърля 75 хил. души- при 9 хиляди преди 10 години.

"Има сектори, в които ние сме по-силния партньор като автомобилен софтуер, дори бих казал в сектора на електрическите автомобили, където имаме "ноу-хау", но има други сектори, в които турската автомобилна индустрия е много по-силна", коментира Любомир Станиславов, изп. директор на "Аутомотив Клъстер България".

В някои сфери турските компании от автомобилния бранш имат предимство, но не липсват и предизвикателства.

"Регулациите - България е в Евросъюза, а Турция - не и има някои данъчни регулации, а трябва да мислим като едно цяло и тогава ще бъдем по-успешни, отколкото поотделно", каза Алберт Сайдам, ТАЙСАД - Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти.

Втори меморандум бе подписан между Българската агенция за инвестиции и турската Специализирана индустриална зона за производители на автомобилни части. Но не само от автомобилната индустрия изтъкват необходимостта от засилване на икономическите връзки между България и Турция.

"Отдаваме голямо значение да инвестираме в България и затова очакваме подкрепа от правителството и сме благодарни за нея и в бъдеще очакваме да растем", обясни Севгюр Арсланпай, гл. изп. директор на компания в медната индустрия.

"Отваряне на вратите за квалифицирани турски работници към България ще е добра възможност за нас да растем и инвестираме, а така ще расте и брутният вътрешен продукт на страната ви", допълни Исмаил Емре Озжан, управляващ директор на турска компания.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев се ангажира да създаде работна група за облекчаване на визовия режим.

БНТ, новини

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.