• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

„Неутрална България“ поиска страната ни да излезе от НАТО

„Неутрална България“ поиска страната ни да излезе от НАТО

/КРОСС/ На 18 март тази година съвсем официално изтича договорът на България с НАТО. В уставът на организацията се отбелязва че след изтичане на 20 години от влизането на Договора в сила, всяка от държава може да престане да бъде страна по него след като подаде едногодишно предизвестие и информира официално САЩ. България стана член на НАТО през 2004 година.

В тази връзка коалиция „Неутрална България" внесе в деловодството на парламента официално искане за излизане на страната ни от НАТО. Предложението е заведено в Народното събрание с входящ номер ПГ-49-423-00-8 от 15 март.

В своите мотиви вносителите отбелязват, че дейността на НАТО е в остро противоречие със собствения устав на организацията. В член 1 на този документ се казва, че целта на съюза на първо място е да уреди с мирни средства всеки международен спор в който се окажат въвлечени и да се въздържат от употреба на сила по какъвто й да е начин.

Експозето продължава с припомнянето на думите на първия генерален секретар на НАТО, барон Хастингс Лайънел Исмей, който формулира съвсем различни цели - „Русия извън (Eвропа), американците - вътре, а германците - на колене".

„Не само общоизвестен, но и документиран е фактът, че НАТО е военен и репресивен апарат на САЩ, не и на равнопоставени със САЩ държави-членове, но и финансиран не само от САЩ, но и от държавите, държани в подчинение", се казва още в мотивите и се припомня, че както присъединяването, така и напускането на организацията се администрира единствено и само от САЩ. „В наши дни членството на Република България в НАТО е не само вредно, но и все по-опасно", категорични са от „Неутрална България".

Като аргументи за това от коалицията дават включването на страната ни в инициативата „Триморие", в противоречащите на международното право опити на САЩ за едностранно овладяване на Черно море и за всестранното подпомагане на една страна, която участва във военен конфликт. „Всичко това превръща Република България в съучастник във военни конфликти, което не хармонира с българските национални интереси", са казва още в мотивите на вносителите. „Да се превръща България в мишена на военните противници на НАТО не е в българския национален интерес", убедени са от „Неутрална България".

Въз основа на техните аргументи те предлагат на народните представители да гласуват денонсиране на договора на България с НАТО, приет през 2004 година и официално да уведомят САЩ за това.

Коалиция „Неутрална България" е съюз между партия „Русофили за възраждане на Отечеството", Българската комунистическа партия, Комунистическа партия на България, Партия на българските комунисти, партия „Нова сила"


Източник: ППРВО

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кеф. Да организират референдум и да излизаме. Добре са го мотивирали. Интересно кои партии още ще се присъединят към искането.

16.03.2024 09:14:51

Анонимен

Сега, аз не ги зная тия от "Неутрална България " и не съм и чувал за тях но-Те не зная дали знаят следното-НЯМА съюз в който България да е била, и да не се е разпаднал НЯМА такъв, разпадали сме и империи и това го пиша отдавна ! На ред са и НАТО и ЕС няма да им се дадем, вземайте пуканките но без кола, и гледайте, гледайте !Няма смисъл да пишеше до НС вземете пуканки :) и гледайтеее

16.03.2024 08:48:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.