• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Боян Чуков: Егати държавата, на която Кирил Петков е бил премиер!

Боян Чуков:  Егати държавата, на която Кирил Петков е бил премиер!

 Категорично, той е най-слабият ни министър-председател

/КРОСС/ А интелектуалният потенциал на настоящото обкръжение на Нинова не може да се сравни с онзи на обкръженията на председателите на БСП отпреди десетина години. Според мен „Продължаваме промяната" не е класическа партия. Тя е проект, създаден в дадена ситуация с помощта на външен фактор и имащ за цел да вземе властта. Такива проекти обикновено не издържат повече от два-три парламентарни избора и се разпадат. Типичен пример в това отношение е НДСВ, която два пъти имаше възможност да заеме добри позиции в парламента, след което се разпадна по естествен път.

Според анализатори „Има такъв народ" ще остане оттатък 4-процентната бариера. Но пък „Български възход" май ще я прескочи.

- Всички коментират какво направи Слави, как го направи, как „счупи" правителството на Кирил Петков и т.н. Може би ни трябва малко време, за да оценим неговите ходове. Партията на Стефан Янев има шанс да се окаже в парламента след предстоящите избори. Според социологическите изследвания тя би имала около 5,6% и от нея зависи дали ще увеличи, или ще намали този прогнозен резултат. Но ми се струва, че не е достатъчно активна - трябва да заяви позиция по редица проблеми. „Възраждане" тръгна доста нагоре, понеже голяма част от българите са русофили и застанаха зад риториката й. Но за съжаление напоследък лидерът й Костадин Костадинов като че ли не намира най-добрия тон за комуникация с обществото. Малко по-радикален е. отколкото масовият избирател може да понесе. Ако иска да нараства като електорален сегмент, лидерът на „Възраждане" трябва да омекоти своя тон.

- От БСП има ли електорален отлив?

- След изключително огромното фиаско, което претърпя БСП с участието си в правителството на Кирил Петков, немалка част от електората й ще се прехвърли към „Възраждане". Ще има и симпатизанти на столетницата, които ще гласуват за партията на Стефан Янев. Друго политическо формирование, което също имаше запазена квота в парламента, е Демократична България. То обаче се намира в изключително неизгодна ситуация, тъй като „Продължаваме промяната" иззе риториката му. Лидерът на „ДА България" Христо Иванов има повод да бъде обезпокоен Защото на тези избори ДБ може би няма да постигнат сериозни резултати. Има и политически формати, които не са толкова известни, извънпарламентарни са и в момента всички те се мобилизират, търсят партньори за съвместно участие в изборите. Но не смятам, че форматите, които изпаднаха от последния парламент, могат да се рециклират и да влязат в следващия.

- Партията на Мая Манолова ли визирате?

- И нея. Манолова опитва да се включи някъде, но засега не й се получава много добре, тъй като българското общество претръпна към много политици, които постоянно тръбят, че се борят за интересите на народа, срещу корупцията и т.н. а всъщност се грижат предимно за себе си.

- Пресни социологически проучвания сочат добро класиране на „Продължаваме промяната". Това не е ли изненада, като се имат предвид поразиите, сътворени от Кирил Петков и Асен Василев?

- Би трябвало винаги да имаме едно наум за социологическите проучвания в предизборен период. Публична тайна е, че те са един от най-добрите начини за манипулиране на общественото мнение. Преди доста години, когато в парламентарни избори се състезаваха СДС и НДСВ, която тъкмо се бе появила на българския политически хоризонт, агенцията на известна со-циоложка двайсетина дни преди вота даде над 10% в полза на СДС. А крайният резултат не бе такъв. Сега социолозите се пазят от подобни прогнози, но могат да манипулират с определен марж изборните резултати.

- Доста българи биха се подвели по увеличените пенсии и биха гласували за партията на Петков и Асен Василев.

- Що се отнася до повишението на пенсиите и заплатите, у нас вече 30 години се жонглира с тези социални морковчета. Но нищо сериозно не се случва. Възрастните българи вече са разбрали, че покачването на пенсиите създава приятно усещане, но когато отидеш на пазара и си купиш продуктите от първа необходимост, разбираш, че то не може да компенсира инфлацията. А инфлацията е в резултат на некадърното управление на правителството. От една страна, то вкара в икономическа криза държавата, от друга страна, обещава повишаване на социалния пакет и с популистки хватки опитва да привлече на своя страна немалка част от българите.

- На следващите парламентарни избори немалка част от българите би ли гласувала за Бойко Борисов, който също си служи с популистки хватки?

- Бойко Борисов няма да се върне на бял кон, понеже след 12-те години, когато беше на власт, той има прекалено много скелети в гардероба си. Но като политическа партия ГЕРБ е позиционирана добре, има структури, активистите й работят професионално. Макар че не е на власт, тя е с много добър прогнозен резултат, който я поставя на първо място. Обаче, ако ГЕРБ е на първо място в електоралната надпревара, каква е възможността да има партньори, с които да управлява? Това е големият въпрос, тъй като останалите партии, колкото и по-малки резултати да имат, може да ги съберат и да направят коалиция и отново ГЕРБ да бъде изопирана.

- На кого служи България с политиката си по отношение на войната в Украйна?

- В момента България обслужва 100% геостратегията на САЩ в Европа, което е в пълен разрез с националните ни интереси. Вижте безумията в енергийната политика. Страната ни се оказа в изключително сложна ситуация. Есента ще изпитаме това на собствения си гръб, когато природният газ ще бъде далеч по-скъп от този, който идваше по тръбопровода от Газпром. Когато управляващите са независими и гледат преди всичко интересите на страната си, постъпват както Виктор Орбан: Унгария започва да развива бързо двустранните си отношения с Иран - държава, богата на енергийни суровини. А в България момчетата, които дойдоха от чужбина и вероятно няма да се задържат много дълго тук, не се вълнуват много от енергийната криза. Те демонстрират абсолютно презрение към Конституцията и законите. Да припомня, че появата на Кирил Петков в българския политически живот стана след грубо нарушение на Конституцията - имал е канадско гражданство, когато е заел поста министър. И шефът на КЕВР, от когото в известен смисъл зависи енергийната политика на България, съгласно решенията на Конституционния съд също е в нарушение. Лица, които веднъж са погазили Конституцията и законите, не бива да имат място в парламента и държавните институции.

- Факт е, че Кирил Петков наруши Конституцията. Но президентът Радев си замълча, знаейки всичко това. Вашият коментар?

- Още от началото на първия си мандат президентът Радев се учи какво да прави и как трябва да действа. Допусна немалко грешки и след това се постара да ги поправи. За съжаление изборът му на Кирил Петков и Асен Василев нанесе много сериозни щети на България. Сега той полага усилия да компенсира онова, което бе направено предишните месеци.

- Предишните месеци започна войната на Русия в Украйна. Краят й скоро ли ще настъпи?

- Краят й няма да настъпи скоро. Да не забравяме коя е основната цел на Владимир Путин: НАТО да се върне в границите си от 1997 г. Това е само началото на огромния конфликт между Русия и САЩ, който има не само военни, а и политически, икономически и други измерения. Ще живеем поне 10 години в турбулентен свят.


***Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в посол-ствата ни в Париж и Мадрид. Специализирал в Института за политически науки в столицата на франция. Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България - на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.


източник: в. Минаха години

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Вечна дружба с кадровата служба

Трите имена: Боян Стефанов Чуков Дата на раждане: 25 юли 1952 г. Място на раждане: гр. София. Произход: Семейство на служещи. Семейно положение: Женен. Професия: Инженер. Месторабота: Българска телевизия. Партийна принадлежност: ДКМС. Възраст към момента на привличане/назначаване: 28 години. Категория сътрудник: Щатен сътрудник. Псевдоним: „ГАЛИЦИН”. Структура: Първо главно управление на ДС, Управление Научно-техническо разузнаване; от 1987 г. в отдел 03 „Западни страни” на ПГУ. Дата на привличане/назначаване: 21 ноември 1980 г. Характеристика: „Кандидатът (за постъпване на работа като оперативен служител в Първо главно управление на ДС, бел. ред.) е екстровертен тип личност, добър събеседник с богата ерудиция, с приятни маниери. С умение и лекота беседва по различни проблеми, изразява мотивирано собственото си мнение. Има много добра обща и езикова култура с нормални паметови възможност и добра умствена работоспособност. Боян Чуков има добра политическа и специална подготовка. Проявява критичност и самокритичност в отношенията с другарите си. Контактен е. Умее да убеждава и оказва помощ. Кандидатът и неговите близки не са засегнати от мероприятията на народната власт и нямат близки, живущи в капиталистически страни”, ПГУ, 1980 г. Подготовка: Школа на ПГУ, школа на КГБ през 1981 г. Снемане от оперативен отчет: 1 септември 1991 г. Дата на обявяване на принадлежност: 24 април 2007 г., решение №1 на Комисията по досиетата при проверката на кандидатите за евродепутати. Документи за принадлежност: Заповед № 601 от 21 ноември 1980 г. за назначаването му за разузнавач в ПГУ-ДС; заповед № 5 от 1 януари 1985 г. за преназначаване за старши разузнавач в ПГУ-ДС; заповед № 901 от 1 ноември1988 г. за преназначаване за инспектор в ПГУ-ДС; заповед № 1064 от 31 декември 1989 г. за преназначаване за зам.-началник отделение в ПГУ-ДС; заповед № 326 от 1 август 1991 г., считано от 1 септември 1991 г.за уволнение по разпореждане от министъра на отбраната. Публична длъжност или дейност: Кандидат за евродепутат от коалиция „Платформа европейски социалисти” (БСП). Допълнителна информация: Боян Чуков е известен като секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет (2008-2009) по време на кабинета Станишев и управлението на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ. От лятото на 2013 г. той е съветник на премиера Пламен Орешарски, а преди това името му се свързва с това на бившата барета Алексей Петров, тъй като е изпълнителен директор на „Лев корпорация" (2005-2006). Чуков открито подкрепя политиката на руския президент Владимир Путин за създаването на Евразийски съюз. Личното кадрово дело на Боян Чуков разкрива, че през 1980 г. той е кандидат за работа в ПГУ като вишист с инженерно образование – специалност „радиоелектроника". Владее френски и ползва английски и гръцки. Родителите му са свързани тясно с БКП и комунистическите тайни служби. Проучване на семейството му Според проучването на ПГУ още като участник в гимназията в Ямбол през 1940 г. бащата на Чуков е приет за член на Работническия младежки съюз (РМС). При провал на организацията през април 1943 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор. Оттам излиза на 9 септември 1944 г. и участва в установяването и укрепването на народната власт в Поморие. Бил е секретар на Градския и Околийския комитет на РМС в Поморие. През 1946 г. постъпва курсант във военно-морското училище „Никола Вапцаров", което завършва през 1949 г. След това постъпва на работа в Главно политическо управление на народната армия. От 1956 г. до 1978 г. е кадрови служител в Разузнавателното управление на Генералния щаб на Министерството на народната отбрана (РУМНО). Бил е два пъти на задгранична работа в Атина, Гърция. След като през 1970 г. напуска военното разузнаване по собствено желание бащата на Чуков започва работа в отдел „Външна политика и международни връзки" при ЦК на БКП. От 1972 г. до 1975 г. е на работа в посолството на НРБ в Тунис. Когато синът му кандидатства за работа в ПГУ той работи в посолството в Дамаск, Сирия. Признат е за активен борец против фашизма и капитализма. Майката на Чуков също е член на БКП. Работила е на различни места в София и провинцията като учителка. От 1967 до 1972 г. е работила в Четвърто управление на ДС (техническото). А след това и в Главното политическо управление на народната армия (ГлПУНА). В събраните от ПГУ данни Чуков е описан като отличен ученик и активен член и участник в комсомола по време на училището, казармата и студентството си. Като студент във ВМЕИ „В. И. Ленин" (1973-1978) г. проявява подчертан интерес към избраната специалност и се включва активно в движението Техническо и научно творчество на младежта (ТНТМ). След завършване е разпределен на работа в Института по изчислителна техника. В института се чувствал неудовлетворен от работата, поради което по негово искане е преразпределен към Българска телевизия – База за внедряване на технически средства. Профилът на Чуков в ПГУ При проведените психофизиологически изследвания в ПГУ преди назначението на Чуков се установява, че Човекът, който го препоръчва в ПГУ е офицерът Дочо Кинкин от разузнаването. Според запазеното в досието на Чуков сведение от Кинкин става ясно, че „като по-малък [Боян Чуков] изявяваше желание на работи в системата на Държавна сигурност, но родителите му, виждайки определени възможности за развитие по линия на науката настояха да остане на научна работа. Винаги е бил недоволен от това, че родителите му са го отклонили от желанието му. Сега продължава да има голямо желание да работи в разузнаването или друго поделение на ДС". Назначен в Първо главно управление на ДС Боян Чеков е назначен е в отдел 07 „Научно-техническо разузнаване" на ПГУ. Малко по-късно през 1980 г. отделът издигнат в самостоятелно управление Научно-техническо разузнаване (НТР) в ПГУ. В легендата за местоработата му се посочва, че на 15 декември 1980 г. е постъпил на работа в Държавния комитет за наука и технически прогрес (ДКНТП), като продължава да работи в сектор, занимаващ се с проблемите на радиоелектрониката. Школа в КГБ и задгранична мисия в Париж През 1981 г. Боян Чуков е приет за член на БКП. През 1982 г. завършва разузнавателна школа в ПГУ-ДС, а през 1982/1983 г. разузнавателна школа на КГБ в Москва (10-месечна). От октомври 1984 г. е изведен в задгранична резидентура в Париж по прикритието на 3-ти секретар в посолството на НРБ във Франция. Предложението за изпращането на Чуков на този пост е одобрено от тогавашния началник на ПГУ ген. Васил Коцев 29 ноември 1983 г. и с решение на отдел Военно-административен на ЦК на БКП, оглавяван от ген. Велко Палин. Оценка на разузнавача под дипломатическо прикритие Според оценката, дадена по-късно на Чуков за първата му задгранична мисия, той показва активност при установяване на контакти и подбора а интересни за разузнаването лица. „При изучаването им обаче е необходимо да влага повече умение и инициативност, стремеж към реализиране на оперативен напредък в отношенията с тях при всяка среща и мероприятие. Има открито едно дело за оперативна проверка (ДОП). Няма на връзка агент или открит дело за оперативна разработка (ДОР)", се посочва в една от първите му атестации за работата му на прикритие. В друго секретно предложение за повишаване в длъжност инспектор през 1988 г. се посочва, че е бил на задгранична работа по линия на УНТР 1984-1988 г. в Париж. Паралелно с решаването на задачи по основния раздел, през целия задграничен период се включва в активна работа по външно-политическо разузнаване (ВПР) и постига резултати, както следва: „Извършва вербовка на агент „ДЖАМАЛ" на идейна основа, подкрепена с морално психологическа, отработи с него начин на връзка, приучи го към предаване на писмени сведения. Агентът притежава възможности да предоставя политическа информация и в перспектива да се оформи като канал за активни мероприятия (по-късно е посочено, че именно този агент е използван за „възродителния процес, бел. ред.). Придобитите от него политически информации са със средна използваемост 40 процента. От друга атестация за работата му в периода 1984-1986 г. в Париж става ясно, че чрез българска специализантка Чуков прихваща и развие връзка с американския гражданин, от когото е придобита информация, предоставяна на „АНДРО". На база на създадените добри отношения и постигнатото предварително договаряне на редовна и резервна среща на лицето Института по молекулярна биология към БАН срещу парично възнаграждение. От материалите по делото става ясно, че Чуков е подавал наводки (специфична информация за оперативно интересни лица, бел. ред.). Освен това Чуков системно извършва визуално наблюдение на определените му обекти по линия на РЯН (ракетно-ядрено нападение, спусната на ДС от КГБ цел за събиране на сведения и информация за евентуално такова нападение от Запада, бер- ред.). Вземал е и участие в провежданите мероприятия по линия на отдел 08 „Активни мероприятия" в ПГУ. Вербовка по „възродителния процес" Оперативният псевдоним, който Чуков използва във Франция е „ГАЛИЦИН". В оценката за агентурно-оперативната и информационна работа на ОР Боян Чуков от резидентурата в Париж в периода август 1985 г. – юли 1986 г. дейността му е оценена като задоволителна. В този период успява да извърши и една вербовка. Тя се отнася за лице от турски произход: „Проведе вербовка на идейна и морално-психологическа основа на обект „ДЖАМАЛ". Агентът е с преки възможности за работа по активни мероприятия, възродителния процес и срещу Турция. Успешно осъществи оперативната у подготовка и предаване на агента на ръководство на резидентурата в Париж", е записаво в атестацията на Чуков. От НТР в политическото разузнаване През 1988 г. Боян Чуков стига до разрив с УНТР. Тъй като по време на задграничната си мисия във Франция неговата активност по изготвяне и предаване на информации с външно-политически характер и сравнително по-малко по обем научно-техническа информация внимание към него проявяват от отдел 03 на ПГУ „Западни страни", който ползват информацията му. От УНТР обаче не желаят така бързо да се разделят с кадъра си и въпросът е отнесен до ръководството на управлението. Налага се Чуков да даде обяснение. В крайна светка от януари 1989 г. преминава на работа в отдел 03 на ПГУ – повишен е в звание зам.-началник отделение. В Центъра отговаря за три резидентури. От ПГУ в Националната разузнавателна служба Боян Чуков е един от оперативните работници на ПГУ, които са преназначени в преименуваната през февруари 1990 г. наследник на Първо главно управление на ДС Национална разузнавателна служба (НРС) По това време в началото на промените той осъществява втора задгранична мисия зад граница под дипломатическо прикритие. Този път в Испания. Оттам се завръща през юли 1991 г. Година по-рано, през 1990 г. е награден с медал III-та степен от директора на НРС ген. Румен Тошков. След завръщането му от Испания е подготвено неговото освобождаване от НРС. В строго секретна докладна записка относно освобождаването на капитан Боян Чуков се посочва, че „предвид структурните и кадрови промени в НРС е нецелесъобразно по-нататъшното оставане на капитан Боян Чуков в службата. На основание на горното предлагам да бъде освободено от НРС, считано от 1 септември 1991 г." Върху документа е поставена резолюция, указваща да се проведе разговор с Боян Чуков. Във връзка с този последен документ в личното кадрово дело на Боян Чуков в отделна бележка началникът на отдел 01 в НРС уточнява: „Г-н директор, разговарях с Чуков. Счита, че повече няма перспектива в службата, а и е съгласен с някои решения относно реорганизацията на нейната дейност." Съветник при Станишев и Орешарски Името на Боян Чуков нашумява, когато в началото на 2008 г. е назначен на сериозния държавен пост секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Министър-председател по това време е лидерът на БСП Сергей Станишев. Чуков е и негов съветник. През лятото на 2013 г., след сформиране на кабинета Орешарски, подкрепян от БСП и ДПС, Чуков отново е лансиран на същия пост. Срещу назначението му публично се обявява президентът Росен Плевнелиев, въпреки че лидерът на БСП Сергей Станишев се изказва в ползва на Чуков. За да се избегне скандала в крайна сметка Чуков е назначен за съветник на министър-председателя Пламен Орешарски.

03.08.2022 15:53:44

Анонимен

...и е роднина на Станишев !

03.08.2022 15:04:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.