• 05 Авг 2021 |
 •  USD / BGN 1.6490
 •  GBP / BGN 2.2968
 •  CHF / BGN 1.8229
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 19°C

Проф. Георги Карасимеонов: Германските медии гледат доста критично на ситуацията в България

Проф. Георги Карасимеонов: Германските медии гледат доста критично на ситуацията в България

/КРОСС/ Доста повече внимание се обръща на обстановката в България в германските медии и то в значими медии. Тези дни имаше интервю с Лозан Панов, председател на една от основните съдебни институции, в сп. „Шпигел", така че вниманието към България е значително повече отпреди няколко месеца, когато се обръщаше внимание главно на Унгария и на Полша. Това заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

„Общо взето са доста критични репортажите, изтъкват се много неща, които са били повдигнати от протестите - нарушаване на демократични ценности, нереформирана съдебна система, острия сблъсък между президента и премиера. Всички тези неща, на които доскоро не се обръщаше внимание", посочи проф. Карасимеонов и припомни, че наскоро Германската социалдемократическа партия (партньор в управлението на ХДС на Ангела Меркел - б.р.) е излязла с ясно становище в подкрепа на исканията на протестиращите.

Политологът отбеляза, че „България макар и в не особено приятна светлина е в доста повече от центъра на вниманието и на политици, и на медии".

Според него доста неща у нас заслужават една по-сериозна оценка от евроинституциите:

„Тъй като нещата не може да останат в това състояние - трябват сериозни реформи, не може тази корупция, която доминира особено на висшите етажи на властта да продължава да е определяща за имиджа на България".

Сериозната социология в България показва, че 60-65% и повече от българите подкрепят протеста за една дълбока промяна, европеизиране, доближаване до стандартите на най-развитите демократични държави, премахване на редица „балкански" прийоми в управлението, подчерта проф. Карасимеонов в предаването „12+3".

И изтъкна, че няма нито един български юрист, който да е подкрепил проекта за нова Конституция, с изключение на групичката, която го е предложила около бившия правосъден министър: „Така и не разбрахме кои са авторите - те ги скриха".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Адвокат Елена Гунчева

ПРОСТО ЕДИН ИБРИКЧИЯ….. 15.09.2020 Европа започват да си отваря очите за положението в България. Омертата вече е нарушена и лакеят на танте Меркел е оставен извън чадъра на комфорта – и политически и медийно. Авторитетни европейски издания започват публикации, от които става пределно ясно, че България е управлявана от бандит, който освен това е страхлив и мекушав към всяка заплаха и по-силните на деня. На турски има една много описателна дума – ибрикчия, която идеално пасва на първия ни държавен и партиен ръководител. Това, което той направи за Ердоган, е точно ибрикчийство, на български – гъзомийничество. Ама то, Онуй, е свикнало, още когато е било момче за всичко на мафията. В цял свят гонените по политически причини получават убежище. Поне докато съдът се произнесе, а Борисов незабавно предаде на Ердоган привържениците на Гюлен, които бяха потърсили убежище в България. Грозна и долна постъпка, която дори васали биха се замислили дали да направят. Предаде едни офицери на Ердоган, с пълното съзнание какво ще им се случи. Но Онуй си гледа само личният интерес и инвестициите в Турция. Правото и човешките права дори не го засягат. Той е над тия неща. Ибрикчията на Европа. Лакей на господарите си. Продажник на народа си. Страхлив бандит, от когото дори господарите му се гнусят. Страхливец, който дори няма достойнството да се оттегли, а се е вкопчил като удавник във властта, докато под прозорците народът го нарича мутра и тулуп. Въпрос на национално достойнство и чест е този ибрикчия да бъде въдворен там, където уменията му ще се оценят – при бай Ставри в ЦСЗ! адв.Елена Гунчева

15.09.2020 15:14:37

Сънародник

Поредното престъпление на мафията под егидата на Чехльо! Вижте добре лицето росен плевнелиев, преди да почнете да пишете вицове за него, защото нещата са абсолютно сериозни. Този вампир с изключителни връзки вследствие на бандитската си дейност в Германия (в която имаше черен печат да не влиза в нея след като вкарваше и експлоатираше незаконно наши строители веднага след промените/ и Австрия освен всички други негови престъпления към страната ни е начело и на схема, в която са включени външната министърка Захариева, нейният архитектен мъж и посланиците Шекерлетова и Сираков в Берлин и Виена за приватизацията на българските имоти в Германия и Австрия като става въпрос за сума от над ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО печалба за тях плюс 30 процента за бойко борисов и местни величия, подкрепящи както винаги досега откакто РБ е член на ЕС начинания, чрез които крадат милиони. В далаверата са включени продажбите на посланическите резиденции и разрушаването на посолските комплекси в последния момент преди ГЕРБ и Патриотарите да паднат от власт с цел след събарянето там да се изградят частни жилища и офиси, на които цената на кв.м. е над 15 хиляди евро. Може да си представите за какъв грандиозен „проект“ на мафията иде реч… Поради тази причина нашите сънародници в тези държави освен оставките на борисов и гешев настояват за незабавното отстраняване от властови позиции на посочените дотук лица, както и носенето от тях на съответната съдебна отговорност. Затова и днес в Берлин и Виена се проведоха протестно шествие по централните улици на австрийската столица и митинг в Берлин. Освен посочените искания, българите в Австрия и Германия подписаха писмо до правната комисия в Народното събрание с искане и за промени в Избирателния кодекс. Те настояват за създаването на МИР Чужбина, гласуване по пощата, както и система за електронно гласуване по най-бързия начин, като промените трябва да станат факт още при служебния кабинет за да се проведат първите честни избори в България за последните години. Очаква се към тази петиция да се присъединят и протестиращи наши сънародници в останалите немскоговорящи страни и региони на Европа – Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Южен Тирол.

13.09.2020 22:17:04

Николай Ризов

АЛО,ПРОКУРОРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! ДОКОГА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ЩЕ КРАДЕ ПАРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ! 12.09.2020 „Wer die Wahrheit nicht weiß, der ist bloß ein Dummkopf. Aber wer sie weiß und sie eine Lüge nennt, der ist ein Verbrecher.“ (Bertolt Brecht) „Който не знае истината,е просто глупак.Но който я знае и я нарича лъжа,е престъпник.“ (Бертолт Брехт) Аз питам- и ще продължавам да питам- докато получа смислен отговор! Какъвто не получих досега- години вече- на моето открито писмо до канцлера Меркел! https://svobodnoslovo.eu/%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0…/ Ало,прокурорите на Европейския съюз! Докога ще търпите- европейските пари- данъците на европейските данъкоплатци- включително в момента тези на моя милост в Германия- по височайшето нареждане и престъпното благоразположение на европейските чиновници в Брюксел- и главно на европейските политици- да бъдат „усвоявани по европейски проекти“- тоест присвоявани от БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ- в лицето на Бойко Борисов- и присъдружните криминални и политически проститутки! Лицето Бойко Борисов- премиер на Република България от 11 години- лице,произлязло от криминалния ъндърграунд- и замесено в безброй престъпления! Става въпрос за парите на европейските данъкоплатци, господа европейски прокурори- които потъват в бездънните джобове на българската Мафия! Повтарям- с любезното съдействие на европейските политици през всичките тия години- легитимирали въпросния МАФИОТ- да краде и безчинства нагло и безскрупулно- погазвайки всички свещени принципи на Европейския съюз: върховенство на закона,разделение на властите, свобода на словото и медиите, свобода на стопанската инициатива,равенство пред законите…! Аз не съм съгласен с това- и няма да престана да питам- и да крещя до Бога! Докато получа/получим справедливо възмездие!

13.09.2020 16:07:10

Елена шекерлетова

Обитателите на Бойколенд отказват да проумеят, че има друга България, в която живеят друг тип хора - обикновени, нормални, за които морал, чест и обществен интерес не са празни приказки. Тези хора са и омерзени, и гневни - затова всяка вечер са на площадите и викат "Мутри вън". Просто не желаят да живеят в държавата на ГЕРБ. Защото тя не е нормална държава, а някаква мафиотска структура.

10.09.2020 16:44:37

Анонимен

Не се разбра защо е толкова дране и крясък.Имаме избори напролет.Съберете се,пребройте се и се изберете.Ако пак ГЕРБ спечели да не сте наклякали отново,защото ще ви наслагаме надписите луди за връзване.

09.09.2020 07:36:09

Лозан Панов разобличи мафията у нас в герм. Шпигел

В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“. Лично аз също смятам страната ни за „пленена държава“. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България. Съществена част от съдебната система е корумпирана и превзета, а причината е структурните проблеми в нея. Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи. Пример за корупция в съдебната система е проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която не е имала никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения. Едно от основните искания на протестиращите в България е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив, реакцията му за нова конституция е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно. В черния списък съм на премиера Бойко Борисов заради обявяването ми срещу мимикрията на съдебна реформа и министър-председателят ми изпрати съобщение с предупреждение. Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас. Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията. Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака. . Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна! 8.9.2020 г.

08.09.2020 19:27:59

Георги Дренчев

Когато министър председателят е член от наказателния кодекс, тогава нямаме какво да губим, защото ако замълчим, ще изгубим и малкото, което сме спастрили от хунтата му. Кой ще информира ЕК и ЕП, за ‘законното’ включване на частни паравоенни организации в политическата репресия над мирни протестиращи граждани? Кой ще информира ЕК и ЕП за политическите репресии от държавни органи над частни фирми и политическите уволнения на работещите в държавни структури? Кой ще информира ЕК и ЕП, че всяка реплика, с която оказват подкрепа на българското правителството, те насърчават репресиите на мафията над демокрацията?

08.09.2020 15:36:12

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.