• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Световната банка: Икономиката на България ще се забави

Световната банка: Икономиката на България ще се забави

/КРОСС/ След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се забави, следвайки тенденциите в Европейския съюз, според доклад на Световната банка.

Световната банка отчита, че инфлацията в България остава висока, което застрашава плановете за приемане на еврото през 2025 г.

Очаква се фискалният дефицит да остане под маастрихтския таван от 3% вероятно за сметка на намалени публични инвестиции.

От новото редовно правителство се очаква да ускори темпото на реформите.

Намаляването на бедността ще се забави, тъй като България е изправена пред по-бавен растеж и повишена инфлация. Достъпността на енергията продължава да бъде неотложен проблем.

Анализът на Световната банка сочи, че България се нуждае от нов набор от политики и амбициозни реформи за стимулиране на икономическия растеж, за да може да достигне средните нива на доходите в ЕС през следващите 15 години.

Страната трябва да отстрани институционалните и управленските си слабости и да осигури лоялна конкуренция, за да повиши ефективността на фирмите и разширяването на частния сектор.

Инвестициите в уменията на хората също ще помогнат за приближаване на икономиката към границата на производителността.

Ако България успее да преодолее тези предизвикателства с амбициозна програма за реформи, тя би могла да ускори икономическия си растеж до над 4% в периода до 2050 година. При сценарий без реформи обаче растежът може да се забави до 1,2% до средата на века.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много лицемерно е Световната банка да иска нов набор на политика от българското правителство. Не е ли наясно, че България няма собствена политика, а следва тази на ЕС, която пък е функция на отвъд океана. Искането на нова политика противоречи на политиката, провеждана от ЕС.

06.10.2023 10:38:11

Анонимен

Така е, когато България е последният вагон от влаковата композиция ЕС, чиито локомотив изпуска парата и намалява скоростта.

06.10.2023 10:32:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.