• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

„Независен“: Провалът на ИТН е обезуражаваща новина за деблокиране на европейския интеграционен път на РСМ

 „Независен“: Провалът на ИТН е обезуражаваща новина за деблокиране на европейския интеграционен път на РСМ

/КРОСС/ Провалът на „Има такъв народ" (ИТН) да осигури мнозинство за избор на нов кабинет и възможността за провеждане на трети парламентарни избори тази година, се оценява в Скопие като обезкуражаващи новини за възможността за деблокиране на европейския интеграционен път на Република Северна Македония. Това пише скопското издание „Независен".

Външният министър Буяр Османи заяви вчера, че такива новини от България не са обнадеждаващи и заяви, че комуникацията на ниво външни министерства продължава, въпреки че очевидно би било необходимо да се сформира редовно правителство в София, което да преодолее различията и да деблокира европейската интеграция на Скопие.

„За съжаление, новините, идващи от България по отношение на институционалното изграждане, не са обнадеждаващи, защото както често подчертавам, очевидно това се оказа важен фактор за намиране на решение за преодоляване на различията, които са причина за тази безпринципна блокада на нашата европейска перспектива. Очаквахме, че след този втори опит ще има институции, за да можем да общуваме в тази политическа част и да намерим решение", допълни още Османи.

Османи подчерта, че страната е готова да продължи разговорите и в същото време продължава с реформите у дома в областта на европейската интеграция, в очакване на предвидимост в България, за да могат политическите разговори да продължат.

Според Буяр Османи предстоящата среща на върха на ЕС на 6 октомври е изключителна възможност да увенчае успеха и да даде сериозно послание на Западните Балкани, че този път перспективата се връща в правилната посока, но все пак признава, че много неща зависят от това, което се случва в България.

„Винаги съм бил на мнение, че не е необходимо политическото правителство за вземане на решение за започване на преговори, тъй като политическото решение вече беше взето през март 2020 г. със съгласието на Република България и първата междуправителствена конференция трябваше да бъде само технически въпрос, политическо решение. Затова се надявах, че служебното, т.е. официално правителство може да вземе това решение. Очевидно обаче това се оказа невъзможно и ситуацията в България е достигнала такова ниво, че решението не може да се вземе без създаването на институции", заяви Буяр Османи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

чалгара чи пеи макидонски песня-нанощни!!

14.08.2021 17:59:44

Анонимен

Не се ли разбра, че македонската идентичност и език се основават на антибългаризма, поради което никога няма да изчезне и не се надявайте.

13.08.2021 10:00:14

Язък

И космосо отиде на кина, само ги лъжем:)

12.08.2021 21:16:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.