• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Българинът вече не е най-бедният в ЕС, но най-недоволен от заплатата си

Българинът вече не е най-бедният в ЕС, но най-недоволен от заплатата си

/КРОСС/ В България има по-малко хора от Румъния, но средната оценка на жилищните условия е по -ниска. Условията на живот в България в много отношения не са най -лошите в целия Европейски съюз, но българинът определено не е доволен от тях.

Това се доказва от сравнителните данни на Евростат за качеството на живот, публикувани във вторник. Например средният годишен доход на българин е 4612 евро, докато в Румъния той е 4267 евро и е най -ниският в Европейския съюз. Данните обаче показват, че румънците оценяват финансовото си състояние на 7,3 пункта по 10-точкова скала, а българите на 5,4. 70,6% от българите оценяват финансовото си състояние като много лошо, докато в Румъния само 25,7% от хората се оценяват като такива. Разбира се, и двамата членове са в дъното на таблицата за изплащане. В Австрия средният годишен доход е 26 555 евро, в Германия 23 515 евро, а в Гърция 8 777 евро. Това не е средната работна заплата, която е много по -висока, а средният доход, който включва както пенсии, така и социални помощи и се отнася за цялото население, а не само за работещите, пише "24 часа".

Всеки десети българин консумира алкохол ежедневно България е сред топ пет на страните от ЕС с най-голям дял на хората, които пият всеки ден. 10,2% от българите употребяват алкохол ежедн... Сравняването на България и Румъния по отношение на оплакванията за заетост и безработица показва същите тенденции. В Румъния 65,6% от хората в трудоспособна възраст имат работа, а в България - 68,5%. Но в България средната оценка за работа е 6,4, а в Румъния е 7,2 по 10-балната скала. Същото е и с условията на живот.

Румънците определено живеят по-близо заедно от българите - 45,1% от румънците живеят в къщи, които нямат отделна стая за всеки човек над 18 години, докато в България 39,5% от населението е в това положение. Румънците обаче са по-доволни от условията си на живот, тъй като им дават средна оценка 7,4, а българите 6 по 10-бална скала.

Самооценките на здравето и околната среда обаче изглеждат по-адекватни. 71,2% от румънците оценяват здравето си като „много добро", както и 67,2% от българите. Но това горе-долу съответства на средната продължителност на живота, която в Румъния е 74 години и 1 месец, а в България - 73 години и 5 месеца. Що се отнася до околната среда, самочувствието също изглежда адекватно.

В Румъния хората оценяват качеството на въздуха като 7,4 по 10-точкова скала, докато в България е 5,2. Но това съответства на замърсяването с фини прахови частици от 10 микрона, което в Румъния според последните данни е 25,6 милиграма на кубичен метър, а в България - 30,4 милиграма.

Румънците определено имат повече вяра в своите съдебни институции и в Европейския парламент. Северната ни съседка има 55% от хората, които се доверяват на Европейския парламент, докато нашата има 45%. У нас средната оценка, определена от правосъдната система, е 3 по 10-бална скала, а в Румъния е 5,8. В крайна сметка българите са най-разочарованата нация в Европейския съюз. Няма други толкова ниски резултати, колкото 5.4. Румънците оценяват общата си удовлетвореност от живота като 7,3 по 10-балната скала.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ГЕРБ

България е най-бедната страна, с най-висока смъртност, с най-високо ниво на корупция и с най-голям коефициент на Джини - разликата между бедни и богати!

01.09.2021 18:23:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.