• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Българска делегация посети българското село Заря в Одеска област

Българска делегация посети българското село Заря в Одеска област

/КРОСС/ Българска делегация начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова посети българското село Заря (Камчик) в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област на 3 март - Деня на освобождението от османско иго. Посещението е в рамките на събитията, посветени на националния празник на България и организирани от Генералното консулство на България в Одеса и Националния пресклуб на БТА в Одеса.

Българската делегация, която включва декана на геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" Климент Найденов, столичния общински съветник Драговмир Младенов, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералния директор Жени Друмева, българските съвременни писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова, бяха посрещнати от директора на местното селскостопанско предприятие "Дружба" Георгий Чикликчи и ганералния консул на България в град Одеса Светослав Иванов.

"Гордея се, че тук има българи, които носят България. България е там, където българите пазят традициите. Имате изключително богат музей, в който видях предмети от моето детство от село във Видинско. Това, което ни показахте днес, особено в това тежко време за Украйна, е много важно. Вие тук пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност. Това е нещо, което виждам тук в цялата ви общност", каза в своето приветствие Росица Кирова.

Тя подчерта, че това, което е видяла в залата по време на репетиция на малките деца от танцовия състав, е удивително. "Когато попитах, какво правят, обясниха ми, че се готвят за празника. Тук, по празниците, вие се събирате и гледате своите деца, своето бъдеще. Това е и наше бъдеще - бъдещето на България", допълни заместник-председателят на Народното събрание и поднесе мартеници за жителите на българското село.

В рамките на посещението генералният директор Кирил Вълчев представи броя на списание "Лик", посветен на Алеко Константинов, и дари за културно-образователните учреждения в селото броеве.

От името на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и обществено сдружение, начело със Серина Маркова, за местното българско неделно училище бяха дарени два лаптопа, книги и мартеници.

Съветникът на столичния общински съвет Драгомир Младенов поднесе икона на Свети Иван Рилски за неделното училище, което е подарък от ректора на Софийската духовна семинария. "Благодаря ви, че можем да видим тук другата България. Това, което пазите 200 години и 8 поколения българи е гордост", каза той.

За високите гости беше представена информация за историята на създаването на българското село до паметника на първите преселници, открит през 2021 г. Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото. Всичко това е събрано и подредено в голям музей в местния дом на културата, начело с директора Ирина Стоянова.

Своите умения показаха участниците в народния ансамбъл за български народни инструменти "Хоро" с ръководител Васил Ганев. Учениците представиха изпълнения на българска народна музика. Същия ден в голямата зрителна зала имаха репетиция децата от най-малката танцова група към българския народен танцов състав "Камчик" с ръководител Светлана Сулакова.

Домакините Георгий Чикликчи и Иван Стоянов благодариха на българската делегация за вниманието и дарението. Те подчертаха, че посещението на високите гости от българския парламент, Софийския университет, столичната община и БТА е изключително важна подкрепа за българската общност особено сега, по време на войната в Украйна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.