• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

/КРОСС/ Много ни се иска да сме страната с най-висока смъртност, с наймръсен въздух, страната, в която най-много хора умират от мръсен въздух и от ковид, най-бедната, най-корумпираната, найобезлюдената, найонеправданата. Ами не, не сме. София не е градът с най-мръсен въздух в света, нито пък в Европа. Време е най-сетне журналисти и ентусиазирани коментатори да научат как да четат данни. Преди месец Стара Загора беше обявен за града с най-мръсен въздух в Европа.

Ами не е. България е средно богата, средно успешна, средно много други неща в световен мащаб. България влезе в ЕС на късмет, с ред ниски показатели в сравнение с останалата част на Европа, до голяма степен заради катастрофален икономически старт в първите години след падането на Комунизма. И оттогава не може да навакса. България тръгна от сходна икономическа позиция с Полша и други страни от Централна Европа например.

Те не загубиха първите 7 години, ние ги загубихме. Защо сега не можем да навакса е дълга тема с много предположения. Моето предположение е, че причина N1 е политическото изоставяне на образованието. От всички правителства от 1989 година до ден днешен. До едно и без изключение. Неразбирането на икономическата роля на (най-вече, но не само) средното образование има натрупващ се ефект, който задушава икономиката от един момент нататък, особено в една малка страна, в която има малко хора и съответно много малък кръг от високообразовани хора. Изборът е стеснен, а възможносттите, които безпроблемното пътуване дава стеснява още повече избора. Това е вероятно основната причина Румъния да дръпне напред в последните години. Дори и да са доста сходни на нас, те са по-големи, селекцията е по-продуктивна. Една малка страна трябва да има много солидно и всеобхващащо средно образование ако иска да се надява на устойчив и солиден икономически растеж. Така както страна под морското равнище трябва да строи диги, за да не бъде залята.

Та България не е на дъното на нищо. Просто се влачим повече, нещата се подобряват по-бавно и чакаме инструкции отгоре и отвън за неща, които трябва сами да си решим. И сме зарязали училището. Но също и много ни се иска да сме на дъното на всяка класация. А когато наистина много искаш нещо, все нещо ще постигнеш в тая насока.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.