• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България има модерна СПА база, но се нуждае от добра реклама с послания

България има модерна СПА база, но се нуждае от добра реклама с послания

/КРОСС/ Още от древността хората познават и използват благото на термалните води, това е бил и един от факторите за възникване на много градове, включително и София.

Балнеология идва от латинската дума Balneum, което значи баня, а СПА е акроним на латинската фраза sanitas per aquam, което значи „здраве чрез вода“.

Балнеологичните курорти през римско време са използвани за възстановяване на легионите и да укрепват тяхната военна мощ.
Цялата територия на днешна България е осеяна с римски терми и антични балнеолечебници като Сердика, Германея, която днес е Сапарева Баня, Пауталия (Кюстендил), Аугуста (днес – Хисаря), Сливенските бани - Танзос и Бургаските - Термополис. През 1885 година е написан и отпечатан първият български каталог на минералните води.

През 1882 година се прави първият химически анализ на минерална вода в България от 5 хисарски извора. Правителството на Източна Румелия издава за целта „Правилник за експлоатация на Хисарските бани“ и това се смята за официалното начало на българското балнеолечение.

Днес България разполага със завидното богатство на над 600 минерални извора.

Общият дебит на всички извори е 5000 литра в секунда, но само половината от тях се използват. А всъщност след Исландия България е на второ място по термален минерален ресурс.

Повечето находища са с температура между 37 и 50 градуса по Целзий. Хипертермални извори, тоест такива с висока температура, се срещат предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор

в страната е при Сапарева Баня. Водата му е пренагрята и излиза под налягане с температура от 103 °.

В Сапарева баня се намира и единственият гейзер-фонтан в България, който от време на време изригва с височина до 18 метра.

Заедно с прекрасния климат, кристално чистият въздух в балнеокурортите ни и естествените находища на лечебна кал България е един своеобразен

СПА рай.
Или поне като потенциал. Защо обаче не сме разпознаваеми като такава дестинация за разлика от други европейски страни, чуйте в разговора със Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА.

Наскоро стана ясно, че България вече е една от страните, в които здравноосигурените германски граждани могат да идват на профилактика и балнеолечение, което ще се покрива от техните здравни каси. Очаква се това да постави страната ни на европейската карта за здравен туризъм и да привлече много нови СПА туристи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.