• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Анастас Попдимитров, БСП: Културните дейци пострадаха в кризата заради липсата на отношение от държавата

Анастас Попдимитров, БСП: Културните дейци пострадаха в кризата заради липсата на отношение от държавата

Увеличението на културния бюджет няма да отиде при хората на изкуството, смята депутатът от левицата
 
/КРОСС/ „В европейските парламентарни държави министър-председателите постоянно са в парламента и в диалог с опозицията обсъждат мерките, които трябва да се приемат и разходите, които трябва да се направят. В България е живо приключение да поканиш премиера Борисов в Народното събрание в парламента - той от една година не е идвал", така народният представител от ПГ на "БСП за България" Анастас Попдимитров коментира пред България On Air отхвърленото от парламентарното мнозинство предложение на левицата да бъде изслушан премиерът Борисов по темата с ковид ваксините.
"Днес в парламента влезе едно решение, с което той да даде мандат на правителството да води преговори и да подписва договори за внос на ваксини. А всичко това вече е свършено - преговорите минаха и договорите са сключени. България ще внася четири ваксини за Covid-19. Но аз искам да попитам, защо не се обсъжда българската ваксина, която е на самия финал, както са и другите ваксини? На този въпрос и на много други можеше да даде отговор Борисов, но на негово място дойде здравният министър, който не даде отговор на нито един наш въпрос. И няма как да го направи, защото не той е човекът, който е водил преговори с Брюксел и не той е човекът, който е подписал договорите за тези ваксини", каза още социалистът.
Попдимитров припомни, че в парламента управляващото мнозинство е отхвърлило предложението на БСП ваксините да са безплатни и доброволни. "Те сега казват, че ще бъдат, но защото тогава отхвърлиха нашето предложение това да бъде прикрепено към гласуваното решение? Няма да е за първи път да обещават нещо сутринта, а след обяд да твърдят нещо съвсем друго", усъмни се депутатът от левицата.
Като човек на изкуството и директор на театър, той коментира приетия наскоро бюджет на Министерството на културата: "Бюджетът за култура на държавата е увеличен с 10%, което е увеличението за работните заплати. Само че една голяма част от работещите в областта на културата не са на твърда заплата и  затова това увеличение няма да се отрази на доходите им, а ще бъде преразпределено - където прецени министърът".
По думите на депутата от левицата безидейната политика на държавата в областта на културата е проличала и при антикризисните мерки за хора със свободни професии.
"В Европа по време на пандемията самоосигуряващите се свободни творци не излязоха от домовете си, каквато беше целта на мерките, а получиха безвъзмездна финансова помощ по банковите си сметки. В България им се предложиха едни кредити, на чиито сложни изисквания на всичкото отгоре много малка част от хората отговарят",  изрази възмущението си в ефира на България On Air Анастас Попдимитров.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.