• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Сената на САЩ: Корупцията застрашава развитието на отношенията между САЩ и България

Сената на САЩ: Корупцията застрашава развитието на отношенията между САЩ и България

/КРОСС/ Ние искаме да видим връзките между САЩ и България да продължат да се развиват, особено в сферата на "сигурността и енергийните проекти, но продължаващата и устойчива корупция, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система, както и други заплахи към върховенството на закона, представляват предизвикателство пред двустранните отношения" между Вашингтон и София.

Това е казва в позиция на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Мендес, публикувана на личната му страница на сайта на горната камара на Конгреса, но и на сайта на комисията. Изявлението е направено съвместно с друг член на комисията - републиканския сенатор Джеймс Риш, предава bTV.

"Почти осем месеца в продължителни протести хората в България призовават за край на корупцията и спазване на върховенството на закона и демократичните ценности. С приближаването на парламентарните избори през април българското правителство задължително трябва да защити тези ценности. И в духа на нашите дългогодишни отношения САЩ ще подкрепи исканията на хората и ще съдейства на България в справянето с корупцията, възстановяването на независимостта на медиите и повишаването на ролята на закона. Стъпките, които България ще предприеме в тази посока, за да се справи с тези проблеми, само ще засилят още повече нашите двустранни отношения", се казва в документа.

В позицията си двамата сенатори отбелязват, че България е на последно място от страните в ЕС в индекса за корупция на "Прозрачност без граници" за 2019 г., както и в класацията на "Репортери без граница" за медийната свобода.

"Българското правителство и съдебна система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само за някои, и медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказание", се казва в документа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Георги Готев, журналист в Брюксел:

Тази седмица ще се запомни. Видяхме Гешев по бели гащи. Защото тези седем кандидат-европейски прокурори, тези седем джуджета-гешевчета, както ги нарисува Христо Комарницки, бяха лично негови назначения, те са лично негови протежета. Гешев изобщо не очакваше такъв удар. Той си мислеше, че може да будалка Брюксел както баламосва българите. Затова казвам и повтарям, Гешев е по бели гащи. Той сега е сърдит и на министерството на правосъдието, което не го е информирало накъде духа вятъра. Не изключвам оставки в това ведомство. Но най-важното е, че Гешев най сетне и той разбра, че не само в България не го искат и му искат оставката, но НЕ ГО ИСКАТ И В ЕС. За него има достатъчно информация, и тя говори само едно: Гешев олицетворява и обслужва мафиотизирането на България. Казвам го, защото го знам. Помним, а аз бях свидетел на живо, Гешев дойде в Брюксел в Европейския парламент и направи плонж да влезе в телевизионен кадър заедно с Лаура Кьовеши, Европейския главен прокурор. Беше докарал няколко български телевизии да заснемат този момент. Само че тя се усети и напусна залата преди той да осъществи жалкия си план. Службата на Европейския прокурор има късмет, че се ръководи от Лаура Кьовеши. Тя няма да бъде излишно дипломатична, нейната цел е да си върши работата, а не да търси да се хареса на този или на онзи. С недопускането на кандидатите на Гешев тя си извоюва още по-голям авторитет. Всъщност службата на Европейския прокурор не харсва не седем от десет кандидати, тя не харесва нито един от предложените от Гешев делегирани прокурори. Единствения правилен ход на България е да започне процедурата отново и да я направи прозрачна. А Гешев да помисли как по-деликатно за него да слезе от сцената. 05.03.2021 г.

06.03.2021 00:22:20

Българин от Фриско

Явно посланичката Мустафа праща обективни доклади за България там, където трябва, а иначе се целува с Мутрата и ни казва : КурЯж, българи....

05.03.2021 16:48:58

Анонимен

Ами сега?

05.03.2021 14:57:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.