• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ген.-майор Стойков за евентуалната покупка на нови F-16: Това е втората фаза за модернизация на българските ВВС

Ген.-майор Стойков за евентуалната покупка на нови F-16: Това е втората фаза за модернизация на българските ВВС

/КРОСС/ Темата за евентуалната покупка на още 8 нови самолета F-16 и искането на БСП в парламента да бъдат изслушани премиерът и военният министър беше коментирана и по време на военното изложение "Хемус" в Пловдив.

Специално за "По света и у нас" доскорошният командир на ВВС и настоящ началник на отбраната ген.-майор Цанко Стойков припомни, че в одобрената от парламента сделка за купуване на нови изтребители F-16 Блок 70 вторият етап предвижда проучване възможността държавата ни да придобие още 8 нови бойни машини и това не е нова сделка.

Той апелира към народните представители за патриотизъм и защитаване на националните интереси на страната, преминаващо именно в укрепване на новите възможности на българската армия.

БНТ: Това предложение не било съгласувано с Парламента. Това може ли да попречи тази сделка да се осъществи?

Ген.-майор Цанко Стойков: Аз считам, че всички български държавни мъже и жени знаят какво е значението на тази сделка, така че се надявам на положително разрешаване. Това е много добра новина, тъй като това е вторият етап, втората фаза за модернизация на българските ВВС и тези самолети, като попълване на цялата ескадрила, ще допринесат до пълна оперативна готовност на българската изтребителна авиация за участие и изпълнение на всякакви мисии и за носене на дежурство.

По-рано днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев откри официално 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2020".

В началото приветствия направиха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Румен Радев апелира към военното министерство в бъдеще да обръща повече поглед към българската отбранителна индустрия. Българските фирми да не участват само в сделки по доставяне на боеприпаси, а да получават и по-големи поръчки с оглед на това, че българската индустрия доказва все повече своята жизненост и конкурентоспособност.

Изложението се утвърди като ценна платформа за обмяна на знания, опит и нов технологии, изтъкна президентът.

В 25-годишното юбилейно издание участват 90 фирми от 16 държави. В рамките на изложението, освен представяне на образци за въоръжение и техника, ще има демонстрационни стрелби и научни конференции.

Малко след 11.30 часа над небето на Пловдив прелетя двойка изтребители F-16 на американските военно-въздушни сили. Ескадрила от хеликоптери също прелетяха с националния трибагреник.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Питащ

А дали следващите 8 самолета няма да се използват за резервни части за първите...и също за замяна на катастрофиращите традиционно често Ф-16...

30.09.2020 19:28:13

Поредната корупционна сделка за продължаване на амриканската закрила над криминалната мутра Боко Тиквата.

30.09.2020 16:28:31

Анонимен

...точно в този момент е неприемливо ...

30.09.2020 14:06:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.