• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

/КРОСС/ „Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

„Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май - няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч", посочва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

По думите на вицепрезидента празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети. „В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите", изтъква Илияна Йотова.

Вицепрезидентът специално благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха се справят в условията, наложени от пандемията. „Успяха благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело", подчертава вицепрезидентът Йотова и допълва: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята".

Илияна Йотова благодари на стотиците деца и ученици от българските общности в цял свят, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи", организиран от вицепрезидента и екипа й. Целта на инициативата, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „Проглас към Евангелието", е да се насърчат деца и младежи от български произход да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с песен, с прочит на любим български автор или на авторски текст, посветени на мисията на Светите братя и техните ученици. „Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята официална фейсбук страница и в моя ютуб канал - https://www.youtube.com/channel/UCrHSSGeDjulB8qYemDSr-Wg" , посочва Илияна Йотова. Най-малките участници, изпратили своя поздрав, са на 3 години.

Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите: „Мили българчета, никога не забравяйте, че сте част от велика империя на духа - България. В технологичния XXI век трябва да имаме самочувствието на възроден народ чрез словото и книжнината, защото „народността не пада там, дето знанието живей".

„Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура", заявява Илияна Йотова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скъпи български народе, уважаеми учени, политици, писатели, журналисти, как никой до ден днешен не се осмели да каже свещената истина, че 24 май, този наш уникален празник го дължим не на Кирил и Методий, не на Климент, Ангеларий, Сава и Горазд. Нашата писменост е създадена по заповед на княз Борис I и утвърдена през 913 година от сина му Симеон Велики. Наложена с царски декрет в Преслав става задължителна за езика на българската империя, трета по територия в Европа, като замяна на гръцкия език. В тази империя живеят десетки различни племена, но официалният език на българското царство и неговия цар може да бъде единствено БЪЛГАРСКИ ! 645 години по-късно френският крал Франсоа I с декрет постановява френския език да стане официален език на кралството, църквата и администрацията като замяна на латинския. Кога най-после ще отдадем заслужената почит и признание на великите български царе – Борис I и Симеон Велики ?! Всъщност, на тях дължим създаването на българската нация, защото без тяхното дело сътвореното от Кирил и Методий, Климент, Наум и останалите щеше да потъне в тъмнината на времето и днес ние щяхме да говорим и пишем на гръцки и да се наричаме румелийци!

24.05.2020 13:13:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.