• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Англичани и българи празнуват заедно на Острова

Англичани и българи празнуват заедно на Острова

/КРОСС/ Макар да са на хиляди километра от България, сънародниците ни във Великобритания празнуват Националния ни празник. В събота вечер имаше голям фолклорен фестивал в Северен Лондон.

Предстои откриване на изложба „Древните съкровища на България" и концерт в посолството. В българските събирания се включват и доста чужденци. Повечето от тях са се влюбили в родината ни чрез български фолклор.

Поли Хънт пее в Лондонския български хор. 2/3 от хористите в него са чужденци, но изпълняват песните ни без грешка. „Това, което харесвам в българската музика, е че е толкова разнообразна. Имам много любими песни, но обичам прочувствените, например как пеем „Девойко мори хубава" и „Прощавай мамо". Имаме и наистина усмихнати, оптимистични песни, за танцуване, весели песни с високи тонове и забавен ритъм", казва Поли Хънт.

„Чух тази музика за първи път преди много години и наистина ме порази. Тя е много силна, има някаква дива енергия, голяма колкото планина. Обичам тези нестандартни ритми. Това е някакъв вид освобождаване на енергия, като едновременно с това я опитомявате. Сякаш поставяте юзди на тигър", подчертава Бърнърд Бърнс.

Бърнърд Бърнс ръководи грузински хор, но всяка седмица ходи и в българския в Лондон. „Постепенно Деси - нашият ръководител, ни учеше на този стил и техника на пеене. Тя е прекрасен учител. И когато за първи път се присъединих към хора, бях просто зашеметен, когато я слушах как пее. Тя е направо сила на природата", допълва той.

Чужденците не само са се научили да пеят. „Чубрица е вид билка, която сме опитвали в България и е много вкусна. Накрая на една от песните ни има закачка - казваме чубрица все едно кихаме сякаш сме подушили билката", казва Поли.

Брайън Хърст пък първо се влюбва в българка, а след това и в нашенските хора. От години танцува в лондонския ансамбъл „България".

„Срещнах моята приятелка Зорка преди 10 години и отидохме на купон, и там бяха всичките български момичета, както и нашата ръководителка Ива. Всички ме попитаха: „Защо не опиташ да танцуваш български танци?" И ето ме сега тук и още не мога да спра, защото това е много полезно и като фитнес. Всъщност, не мога да танцувам, но продължавам да се старая и да опитвам. И мисля, че това ме държи във форма", разказва той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.