• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

/КРОСС/ Бургас е заплашен от воден режим.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването "Здравей, България" по NOVA.

По думите му, ако не управляваме яз. "Камчия" по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие.

"Варна ще бъде захранена от "Цонево" и "Девня", но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим "Камчия" като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира - "Порой" и "Ахелой", и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира", допълни министърът."Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. "Камчия", който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира - за Варна "Георги Трайков" - "Цонево", а за Южна България - яз. "Ахелой" и яз. "Порой", посочи Димитров.

"Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона", каза още той."Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво"" край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.", това коментира по-късно в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с ръководството на НФСБ в града.

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" - основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места. Министърът направи инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево".

Тези спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. "Копринка", който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. "Жребчево", който в момента работи на 15% от обема си.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА МУТРАТА !

Сиктирмарш на мутрите,включително и на тоя бандит Ревизоро!

07.09.2020 14:25:14

Шайка

Видимите резултати на гербаджийския кмет Николов.

07.09.2020 12:19:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.