• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Икономисти: Парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета

Икономисти: Парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета

/КРОСС/ Приоритетите на бюджета не са реалните приоритети на обществото. Това заяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който гостува в "Денят започва с Георги Любенов" заедно с икономиста от ИПИ Лъчезар Богданов.

Според професора, в страната се води деформирана социална политика, въпреки някои действия за подпомагане на хората на пенсиите и надбавките в условията на COVID криза.

Проф. Ганчев посочи, че успоредно с даването на пари има и орязване по други програми, за да не се нарушава балансът. Все пак, по думите му, социалните разходи у нас са много по-нисък дял от държавния бюджет в сравнение с другите страни в Европа и даването на надбавки не са израз на визия за бъдещо положително развитие в социален аспект.
Сегашните намерения за повишаване с 5% на всички пенсии, по негово мнение, са продиктувани от други политически мотиви. А що се отнася до детските надбавки - да, те трябва да се получават от всички семейства с деца.
Професорът е категоричен: имаме нужда от нова, цялостна стратегия за социално-икономическо развитие.

Лъчезар Богданов уточни, че парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета, а са пренасочени от едни в други мерки. В този смисъл не се правят нови разходи от бюджета и той се поддържа балансиран.

Икономистът подчерта, че правителството все още няма макроикономическа прогноза за следващата година, тъй като ситуацията след кризата с коронавируса е изключително сложна, каквато е и в другите европейски страни.

Лъчезар Богданов е съгласен, че е необходима ревизия на социално-икономическия модел, тъй като сега действащият не подпомага реално бедните.
Детските надбавки, както е показала в годините, не подпомагат раждаемостта, както и не изваждат голямата част от децата от бедността. Икономистът призова към целенасочени социални разходи и социална дейност, която да се извършва от мотивирани социални служители.

Двамата икономисти се обединиха около становището, че е необходимо да се стимулира модернизацията и дигитализацията на икономиката, както и на образованието.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами да се каже от къде са пренасочени средствата. Може би от наука и образование, защото те не са нужни са управлението на държавата.

20.10.2020 14:31:16

Анонимен

Пренасочване на пари от едни в други мерки в този случай социални,без да се нарушава бюджета на страната показва добре балансирана политика на правителството.

18.10.2020 13:44:19

Анонимен

Да, но премиера обявява лично добавките за пенсиите и социалните, като заслуга на правителствената политика и никой от медиите не смее да му възрази, камо ли да разясни.

18.10.2020 13:24:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.