• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Радиосимфониците представят "Руската зима"

Радиосимфониците представят "Руската зима"

/КРОСС/ Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще представят и "Патетична” симфония на Чайковски.

Програмата  "Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален  "руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Четвъртият и последен клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, "мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Пьотр Илич Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.