• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден

Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим.

За първи път в историята на БПЦ, тази година на Цветница свещениците няма да раздават на вярващите върбови клонки и цветя заради опасенията, че това би довело до увеличаване на заразяването с коронавируса.

На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т.нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

На Разпети петък, заради мерките за сигурност, вярващите няма да минават под масата в храмовете. От Светия синод съобщиха, че по четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим.

На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще започне архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим.

По традиция Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи.

На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПОЗОР! ЦЪРКВАТА СЕ НАДУПИ НА БОКО ТИКВАТА! „Мойта вяра е едно, ама аз правя всичко да не ни упрекват!“, на брифинг се изтъпани некъв брадат поп. СТО ПЪТИ БЛАГОДАРИ НА „МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ“! ПОЗОР! И ДВАМАТА!!! – БОКО ТИКВАТА И ПОПА ЗАОБЯСНЯВАХА ПОЗОРНО КАК ХИЛЯДИТЕ ХОДЕЛИ НА ЦЪРКВА „ЕЙ ТЪЙ НА“, А САМО НЕКОЛЦИНА ВЛИЗАЛИ В ЦЪРКВАТА ЗАЩОТО ИМ БИЛО ВАЖНО. Боко Тиквата изрече БЕЗУМНОТО: „Както аз и помогнах господ помага, ама в кошара не вкарва“. Попът пък се надупи още веднъж, разказвайки как Боко Тиквата бил от Банкя, пък попа служел в Банкя. Където била Божията благодат, тя изгаряла всички микроби, ама щели да спазват каквото рекъл Боко Тиквата. А Боко Тиквата вика: „И догодина ще има Великден“. Що бе, Тикво, Великден може да го празнуваме и на Коледа, кво те бърка?! И още: „Ние имаме ЗАПАЗЕН ОГЪН /б.р. Благодатния огън/ от миналата година!“. А попът мънка и съгласява. „Запазен огън“?!!! Боже, прости им на тия измислени попове, Тиквата не го броим, те не знаят какво вършат! ТОВА НЕ Е ЦЪРКВА, А БАКАЛИЯ! ПРОСТАКЪТ БОКО ТИКВАТА ОБЯСНИ ТАКА КАКВО БИЛО ЗА НЕГО ВЕЛИКДЕН: /хили се/: „Те поповете знаят, аз имам теория – като е възкръснал как вика: ааа, разпънахте ме, ааа, а видехте ли сега….Аз Великден го харесвам много, щото е възкръснал… и всички неговите приятели, врагове. Много го харесвам Великден – възкръснал е и после „как те разпънАха“. И още от Боко Тиквата: „СтАнах отец без да искам…“ И попът до него мълчи като гъз, без никакво извинение. Това не е църква, а бакалия, накупена от един простак, който вярва в Бог толкова, колкото в Бог вярва Дявола.

11.04.2020 02:40:36

Свобода или смърт!

ВКУПОМ ДА СЕ НАДИГНЕМ НА ВЕЛИКДЕН! СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!„Аз съм проф. Асена Стоименова“!… Очевидно е, все повече и повече, онова, което споделих преди месец – Мутрагеньо е в цунг-цванг, няма печеливш ход в бъдеще! Тогава, когато гладът наистина ще победи страха и поне 100 000 души ще се съберат в центъра на София, за да искат сметка! Хиляди ще бъдат и по места – в областните и общинските центрове, в селата и махалите, с все същата жажда за отмъщение! Не съм сигурен, че прокуратурата ще се размине с всенародния гняв – както заради всичките простотии, които сътвори досега, така и с последната! Последната – да предяви обвинение към проф. Асена Стоименова заради адекватните й предупреждения за бъдеща липса на лекарства?!… А да не предяви обвинения към министър-председателя Бойко Борисов и генерала Мутафчийски за това, че всеки ден ни заплашват с камари от трупове?!… Обявявам публично: „Аз съм проф. Асена Стоименова“!… Призовавам всеки български гражданин, на който е останала поне капка достойнство, да се присъедини към моя призив! И, ако безобразията продължават, следващата седмица вкупом да се надигнем на Великден! Свобода или смърт! Това е положението! проф. Людмил Гергиев

10.04.2020 22:05:12

Дупедавци, срам за БПЦ

Тоя, дето благославя бандити като ББ да внимава по време на службата да не Му се наведе още повече, че ония ще му го набута още по-надълбоко. Смешковци, и това ми били духовни лица.

10.04.2020 18:04:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.