• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации

Днес започва Международният панаир на туристическите забавления и анимации

/КРОСС/ От 23 до 25 септември Ямбол отново ще се потопи в историята с деветия Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022, организиран от Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол. В трите дни зрителите ще имат възможността да видят изложба, футуристично светлинно шоу, исторически възстановки на групи от страната и чужбина, детски работилници, гладиаторски битки, театър на сандъче, ревю-спектакъл, игра с публиката и театър на сенките.

В рамките на панаира ще се проведе и Международното туристическо изложение „Кабиле 2022". Събитията са част от инициативата Европейски дни на наследството.Официалното откриване ще състои утре, 23 септември, в 19:00 часа с изложбата „От степите към Балканите... проучване на надгробни могили в област Ямбол" в Културно-информационен център „Безистен".

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия", финансиран от Националния научен център - Краков, Полша. Проектът е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей - Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Изложбата представя резултатите от съвместните българо-полски археологически проучвания на надгробни могили по средното и долно течение на р. Тунджа. При реализацията на проекта в периода 2018 - 2021 г. са проучени 5 надгробни могили от ранната бронзова епоха, тракийската и римската епохи в землищата на селата Дражево, Зимница, Маломирово и Могила.

Куратори на изложбата „От степите към Балканите... проучване на надгробни могили в област Ямбол" са д-р Тодор Вълчев и доц. д-р Пьотр Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.
Събитието е част от официалната програма по откриването на 9-ия Международен панаир на туристическите забавления и анимации

Изложбата ще гостува в Културно-информационен център „Безистен" до края на месец октомври. По време на откриването на експозицията ще бъде представен и едноименният каталог.
След това в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне светлинният спектакъл „Квазар" на специалния гост на панаира - трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу". Неговото действие се осъществява във време, в което жителите на Земята и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с най-новите светлинни реквизити.

В събота и неделя, 24 и 25 септември, естествен декор за панаира ще бъде Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле". В двата дни зрителите ще станат съпричастни на живота на хората през Античността и Средновековието. За това ще допринесат реенактори от България и Сърбия. Публиката ще види не само вихрени битки, но ще се запознаят и с мирното ежедневие на нашите предци.

Организаторите са помислили и за хората, които не разполагат с лични автомобили. Разписанието на автобусните линии в двата почивни дни, които ще се движат по маршрут Ямбол- с. Кабиле - АР „Тракийски и античен град Кабиле" - с. Хаджидимитрово и в обратната посока, ще потеглят от автогарата в Ямбол в 8:30 часа, 12:30 часа, 18:05 часа и в 19:40 часа, а от село Хаджидимитрово - в 9:00 часа, 13:00 часа, 18:35 часа и в 20:10 часа.

IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022
ПРОГРАМА

23 септември, петък

Откриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022
19:00 - 20:00 часа / Културно - информационен център „Безистен", зала „Съвременност" - откриване на съвместната българо-полска изложба „От степите към Балканите..."

20:30 - 21:00 часа / Ул. „Георги Раковски" №7, пространството пред Община Ямбол - специалният гост на панаира трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу" представя светлинния спектакъл „Квазар"

24 септември, събота

АР „Тракийски и античен град Кабиле"
АР „Тракийски и античен град Кабиле" ще бъде отворен от 9:30 до 21:30 часа.
10:00 - 12:00 часа / Модули на арената: представяне на групите за исторически възстановки и свободни реконструктори от страната и чужбина, гладиаторски битки, тренировъчни дуели, възстановка на превземането на Кабиле от Филип Македонски
12:15 -12:30 часа / Театър на сандъче
12:30 - 16:00 часа / Състезание в олимпийските спортове, детски работилници, ателие за изработване на силуетни кукли
16:00 часа / Начало на следобедния модул: демонстрации на свободни реконструктори и групи за исторически възстановки, гладиаторски битки
19:00 часа / „Златният век на средновековната мода" - ревю на исторически костюми от периода на Второто българско царство, представено от Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн"
.
19:30 часа / Театър на сенките
10:00 - 19:00 часа / Посетителите ще имат възможност да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022" .

25 септември, неделя

АР „Тракийски и античен град Кабиле"
АР „Тракийски и античен град Кабиле" ще бъде отворен от 9:30 до 12:30 часа.
10:00 часа / Начало на модулите на арената: антични и средновековни демонстрации на групи и свободни реконструктори, възстановка на превземането на Кабиле от келтите, гладиаторски битки.
10:00 - 12:00 часа / Детски работилници и ателиета. Гостите могат да посетят рекламните щандове и да гледат презентациите на участниците в Туристическото изложение „Кабиле 2022" .
12:30 часа / Закриване на IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации -2022

Участници:
„Малка театрална компания"/ Small Theatre Company
Трупа „Палячи - огнено и светлинно шоу"
Васил Василев от „Медиевалистикал дизайн"
Сдружение „Бели орлови" - Белград, Сърбия
Късноантична и средновековна крепост „Туида"- гр. Сливен
Групите за исторически възстановки „Антична Тракия", Ludus Lupercalis
Ludus Traex, „Свободни побратимени войни"
Национално дружество „Традиция" - РК „Георги Дражев"
Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина"
Свободните реконструктори Иван Йорданов, Алеко Наков, Станислав Атанасов, Дарин Желев
Георги Генов - грънчар и експериментален археолог
Регионален исторически музей - София
Регионален исторически музей - Видин
Регионален исторически музей - Шумен
Исторически музей - Нова Загора
Средновековна крепост „Маркели" - Карнобат

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.