• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мъглиж – нешлифованият диамант в Долината на тракийските владетели

Мъглиж – нешлифованият диамант в Долината на тракийските владетели

/КРОСС/ Дълбоко в южния склон на Стара планина непресъхващата целогодишно Мъглижка река се прокрадва през живописна усойна клисура. Остри скални зъбери бдят като стражи над закътана долина, приютила исторически манастир, тайнствени крепости и очарователен водопад.

Мъглиж - този нешлифован диамант в Долината на тракийските владетели, пази спомени назад чак до праисторически времена. Обграден от древни некрополи и руини от непристъпни укрепления, градът е изходна точка към красивия каньон на север към Балкана.

От местността Барите тръгваме по поречието на Селченска река. Пътеката е добре утъпкана и в самото начало изглежда лека и ненатоварваща. Поне до Малкия скок, в чийто вир често се къпят хора от района.

Потъваме все по-навътре в Мъглижката клисура. Вървим покрай реката, която тече шумно дори в най-сухата част на годината. На много места е необходимо тя да бъде пресичана по камъните. Няма мостове, което прави този маршрут изключително опасен. Миг невнимание и човек лесно би се подхлъзнал по облите речни камъни. Освен това, голяма част от двукилометровия маршрут се движи под стръмни каменисти урви, податливи на свлачища и срутища.

А колкото по-предизвикателно става трудното промъкване напред към водопада, около нас се редят все по-диви и приказни гледки. След близо час и половина, скрит зад един завой пред нас се показва един от най-атрактивните старопланински водопади.

Големият Мъглижки скок се е спотаил в усойна теснина, заобиколена от високи и обрасли в растителност скали. Вероятно защото е труднодостъпен, водопадът е запазил почти девствената си красота само за най-упоритите приключенци. Тече през цялата година, но може да се види само в по-сухите месеци. При пълноводие напролет буйната река прави разходката дотук невъзможна.

В античността и по-късно през Средновековието долината на реката е била важно трасе, свързващо Търновград от северната страна на Стара планина с плодородните долини на юг. Такива проходи са изисквали укрепления, които да следят трафика и да пазят от нежелани набези.

Съвсем близо до автомобилния път към село Селце вървим към Горненски град. Останките от укреплението са оскъдни, но мястото е особено привлекателно. От центъра на Мъглиж дотук разстоянието е около 6 километра - с кола се пътува 15 минути, пеша - около час.

Озоваваме се високо над дълбоката речна клисура, по която малко по-рано търсехме Големия скок. От скалите пропастите надолу изглеждат страховито, но пейзажите към околните възвишения направо галят жадното за природни красоти око.

Хората идват тук заради гледката. Надморската височина е около 750 метра. Пред нас на юг е цялата широка част на долината на Мъглижката река, както и града от двете ѝ страни. Погледът стига до възвишенията над Змейовия проход в полите на Средна гора.

Ако сме достатъчно наблюдателни, оттук ще видим още една от перлите в тази част на планината. На склона от другата страна на клисурата, съвсем близо до Мъглиж, е сгушена християнска светиня с важна роля в освободителните борби от турско робство.

Само на километър от последните къщи в северната част на града се издига старинния силует на Мъглижкия манастир „Свети Николай". Според преданията светата обител е изградена по времето на Втората Българска държава. Край Мъглиж Цар Калоян разбил кръстоносците и дарил средства за нейния строеж. Многократно опожаряван по турско време, манастирът е съхранил пламъка на вярата, благодарение на местните хора.

Запазено и възстановено е килийното училище в манастира. Всъщност това огнище на просветата в тъмните времена на турското робство е сред най-старите в страната. Имало е и богата библиотека, изгоряла по време на Руско-турската война.

Мъглижката света обител е била важно звено в борбите за свобода по турско време. В манастира се укривали хайдути, монасите събирали средства за революционната дейност. За свободата на България тук е работил и дяконът Васил Левски.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Димитър

Зависи какво си настроен да виждаш,каквото търсиш това и намираш

13.09.2023 09:42:11

Анонимен

Мъглиж е пълен с мангали това е истината не знам какъв диамант ви се привижда

12.09.2023 18:53:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.